431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Μέθοδος Pilates και απώλεια κιλών

Μέθοδος Pilates και απώλεια κιλών

Είναι βέβαιο ότι η άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά είναι όλα τα είδη άσκησης ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό; Μερικά προγράμματα, όπως Pilates και Yoga, είναι γνωστά για τα οφέλη στον οργανισμό όπως, αύξηση της ευλυγισίας, διόρθωση στάσης σώματος και βελτίωση της σταθερότητας.

Μερικοί προτείνουν ότι το Pilates θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Η ερώτηση εδώ είναι: Πόσο ισχύει αυτό και κατά πόσο αξίζει να το προσθέσετε σαν workout στο δικό σας πλάνο άσκησης;

Εκγύμναση Pilates

➞ Το Pilates είναι ένα είδος άσκησης που στοχεύει στους μύες της πλάτης, της κοιλιάς και του ισχίου και γίνεται χρήση του βάρους τους σώματος.

➞ Οι ασκήσεις γίνονται αργά και με έλεγχο.

➞ Αρχικά, το Pilates ήταν δημοφιλής εκπαίδευση για τους χορευτές και για το κομμάτι της αποκατάτασης.

➞ Μαζί με όλα τα άλλα, το Pilates έχει ραγδαία εξέλιξη στο χώρο του fitness και μεγάλο αριθμό τεχνικών, ασκήσεων και παραλλαγών.

Ποια είναι τα οφέλη του Pilates;

➤ Αποκατάσταση αθλητών

Βοηθάει στην ανάρρωση των αθλητών, τόσο των γυμναστών όσο και των χορευτών. Ιστορικά, το Pilates προοριζόταν ως μέσο αποκατάστασης.

➤ Ιδανικό για πόνους της σπονδυλικής στήλης

Οι έρευνες προτείνουν ότι η εκγύμναση Pilates δίνει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους πόνους που εντοπίζονται στο πίσω μέρος της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης.

➤ Αύξηση ευλυγισίας και κίνησης

Μερικές έρευνες αναφέρουν την αποκατάσταση τραυματισμών, όπως τον τραυματισμό των ισχύων. Γενικά όμως, η συγκεκριμένη εκγύμναση αυξάνει την ευλυγισία και όλο το εύρος της κίνησης ενός ατόμου.

 Καλύτερη στάση σώματος

Βελτιώνει τη στάση του σώματος, συνεπώς θετικά αποτελέσματα τόσο στην εμφάνιση όσο και την υγεία του αθλούμενου.

 Αλλαγή στη μορφή του σώματος

Οι φανατικοί του Pilates και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει αλλαγή στο σώμα – προς το καλύτερο φυσικά.
Τονώνει του μυς σε περιοχές, όπως είναι οι μηροί και η κοιλιακή χώρα και χάνονται πόντοι γύρω από αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, αυτές οι περιοχές φαίνονται πιο επίπεδες.

➤ Πριν και μετά την εγκυμοσύνη

Μερικά προγράμματα Pilates προορίζονται για την εγκυμοσύνη και υποστηρίζεται ότι βοηθάει στη γέννα αλλά και μέτα από αυτήν.

Μερικά παραδείγματα από τα οφέλη του Pilates κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης, διατηρώντας τους μύες σε καλή κατάσταση και επιπλέον, συμβάλλει τόσο στην καλύτερη εμπειρία τοκετού όσο και στην επαναφορά του σώματος μετά τη γέννα.

Pilates και απώλεια κιλών

Μερικοί ειδικοί προτείνουν ότι η σύνδεση του Pilates με την απώλεια κιλών δεν είναι σωστή.

”Με απλά λόγια το Pilates δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο για απώλεια κιλών”

Το Pilates συνδέεται περισσότερο με την αποκατάσταση και την θεραπεία πόνων (π.χ. σπονδυλικής στήλης) και λιγότερο με την απώλεια κιλών.

Αλλά…

Η ποσότητα των θερμίδων που χάνεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος εξαρτάται τόσο από τον γυμναστή σας όσο και από την ένταση της άσκησης. Συνεπώς, θα αναφερθούμε στο μέσο όρο και όχι σε όλους. Ακόμα και έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι, σε σύγκριση με άλλα προγράμματα προπόνησης, δεν χάνονται και τόσες πολλές θερμίδες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλει στην απώλεια κιλών, καθώς θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

➢ Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ πρόγραμμα Pilates, το πρώτο μάθημα θα σας φανεί σαν ανέβασμα σε βουνό, οπότε θα κάνετε σκληρή προπόνηση. Όμως, εάν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζεστε συχνά, το ίδιο μάθημα δεν θα φανεί σαν πρόκληση.

➢ Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τεχνικών με τη χρήση εξοπλισμού, όπως λάστιχα, μπάλες αλλά και εξειδικευμένος εξοπλισμός (όπως Cadillac και κρεβάτι Reformer). Αυτός ο εξοπλισμός σας παρέχει επιπλέον αντίσταση και αύξηση της έντασης στις κινήσεις σας. Εάν και δεν έχει συνδεθεί με την θερμιδική απώλεια, η αύξηση της προσπάθειας ταυτόχρονα αυξάνει και το ”κάψιμο” θερμίδων.

➢ Το αποτέλεσμα που θα έχετε εξαρτάται από το τί πρόγραμμα κάνετε. Η διάρκεια της προπόνησης, η προσπάθεια που καταβάλλετε, το επίπεδο έντασης και η συχνότητα της δικής σας εκγύμνασης είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες. Εάν μείνετε στο ίδιο επίπεδο εκγύμνασης (αρχάριο), κάνοντας επαναλήψεις των ίδιων ασκήσεων για 2 μήνες και από μία φορά την εβδομάδα, δεν θα δείτε εμφανή αποτελέσματα.

➢ Το Pilates, όπως προαναφέρθηκε, είναι καλό για την τόνωση των μυών ολόκληρου του σώματος. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που κάνουν Pilates υποστηρίζουν ότι αλλάζει τη μορφή του σώματος. Με άλλα λόγια, ”κόβονται” πόντοι στις επίμαχες περιοχές. Το αγαπημένο μας σημείο στο Pilates είναι ότι δημιουργεί επίπεδη κοιλιά! Τα ρούχα μας ταιριάζουν καλύτερα!

Ποια άσκηση είναι καλύτερη; Αυτό εξαρτάται από το στόχο σας. Εάν θέλετε να είστε σε καλή φυσική κατάσταση, τότε η εκγύμναση Pilates θα σας ταιριάζει. Εάν όμως θέλετε να χάσετε 50 κιλά, τότε το Pilates από μόνο του δεν θα σας φανεί αποτελεσματικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχετε όφελος. Ωστόσο, εάν το συνδυάσετε με αντιστάσεις και αερόβια προπόνηση μέσα στην εβδομάδα, τα αποτελέσματα θα σας ξαφνιάσουν!

Σε περίπτωση που σας ταλαιπωρούν πολλά κιλά, το Pilates είναι μία πολύ καλή αρχή. Πολλές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν στην απώλεια πόντων. Η συγκεκριμένη εκγύμναση γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό και αρκετές ασκήσεις γίνονται στο δάπεδο, επάνω σε ειδικό στρώμα. Επομένως, μπορείτε να τονώσετε τους μυς σας χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση στις άλλες δομές (συνδέσμους, αρθρώσεις κλπ.) Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται και ο κίνδυνος τραυματισμών. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε άσκηση στις δικές σας ανάγκες.

Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια κιλών, τότε ένα σωστό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πάντα να συνδυάζετε την ισορροπημένη διατροφή με την άσκηση. Αυτά που τρώτε επηρεάζουν την μορφή του σώματος σας και μερικές φορές, εάν δεν ακολουθείτε την κατάλληλη διατροφή, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks