Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Καρδιολογικός έλεγχος και αθλητισμός

Καρδιολογικός έλεγχος και αθλητισμός

Γιατί επιβάλλεται ο λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος στους αθλητές;

Οι αθλητές, ακόμα και όταν είναι ολυμπιακού επιπέδου, πρέπει να υποβάλλονται πριν από τους αγώνες σε ειδικό καρδιολογικό έλεγχο για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, συνιστούν ειδικοί από την Ιταλία.

Ο δρ Πάουλο Αντάμι, από το Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής & Επιστήμης της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 2.354 αθλητές που είχαν προεπιλεγεί την περίοδο 2004-2012 για συμμετοχή στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της συγκεκριμένης περιόδου.

Οι εξετάσεις που τους έκαναν οι αθλητές ήταν ηλεκτροκαρδιογράφημα στη διάρκεια της άσκησης και σε κατάσταση ηρεμίας, και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 171 από αυτούς (ποσοστό 7,3% του συνόλου) είχαν διάφορες μορφές καρδιαγγειακών προβλημάτων, είτε δομικών είτε ηλεκτροφυσιολογικών (σ.σ. είναι αυτές που προκαλούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίες).

Στα προβλήματα που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται καρδιομυοπάθειες και στεφανιαία νόσος (η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες αιτίες αιφνιδίου καρδιακού θανάτου).

Ο περαιτέρω έλεγχος αυτών των αθλητών έδειξε ότι οι έξι από αυτούς έπασχαν από δυνητικά θανατηφόρα καρδιολογικά προβλήματα και δεν έπρεπε να αγωνίζονται.

Άλλοι 24 αθλητές προσωρινά παύθηκαν από τους αγώνες, αλλά τελικά τους επετράπη να λάβουν μέρος, αλλά υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Οι υπόλοιποι αθλητές είχαν διαταραχές οι οποίες δεν απαιτούν διακοπή του αγωνιστικού αθλητισμού, αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε ετήσιο επανέλεγχο.

«Δεν πρέπει να λαμβάνουμε ως δεδομένη την υγεία των κορυφαίων αθλητών», δήλωσε ο δρ Αντάμι, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του στο συνέδριο EuroPRevent 2015 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

«Προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θεωρούνται οι υγιέστεροι ίσως άνθρωποι στον κόσμο, έχουν τόσο σοβαρές καρδιαγγειακές ανωμαλίες, οι οποίες μάλιστα δεν τους εμπόδισαν να φτάσουν σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρδιαγγειακά προβλήματα είχαν παραμείνει αδιάγνωστα, διότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που είχαν κάνει έως τώρα δεν ήταν τόσο λεπτομερείς όσο οι δικές μας.»

Και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι κορυφαίοι αθλητές χρειάζονται λεπτομερέστερο ιατρικό έλεγχο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, δεδομένης της έντασης και της καταπόνησης του καρδιαγγειακού συστήματός τους από την συνεχή, πολύωρη προπόνηση».

Πηγή: www.ygeia.tanea.gr

Enable Notifications OK No thanks