Έντονη σωματική άσκηση, πνευματική αναζήτηση, ακτιβισμός, γιόγκικο τραγούδι και λίγη… τρέλα! Αυτή είναι η Jivamukti γιόγκα.
Προφέρεται «Τζιβαμουκτί» και είναι ένα μοντέρνο είδος γιόγκα, εξαιρετικά δημοφιλές στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Αυτό που κάνει την Jivamukti γιόγκα να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός έντονης σωματικής άσκησης (να είστε σίγουροι ότι θα ιδρώσετε!), διαλογισμού, εσωτερικής αναζήτησης, γιόγκικης μουσικής και λίγης τρέλας!
Τι είναι;
Δημιουργήθηκε το 1984 στη Νέα Υόρκη από τον David Life και τη Sharon Gannon και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον διάσημων καλλιτεχνών. Η Jivamukti γιόγκα έκανε «hip» τη γιόγκα στον δυτικό κόσμο και δεν άργησε να μιλάει όλη η Αμερική γι’ αυτήν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δυναμικό είδος γιόγκα, με έντονη ροή, αλλά και πολύ γερές βάσεις στην κλασική hatha γιόγκα. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γυμναστεί αποτελεσματικά, έχοντας παράλληλα τη διάθεση να εντρυφήσει στην παραδοσιακή φιλοσοφία της εναλλακτικής αυτής άσκησης και να αξιοποιήσει τα οφέλη της στην καθημερινότητά του.
Τα 5 αξιώματα
Στόχος της Jivamukti yoga, πέρα από τη σωματική δραστηριότητα, είναι να δημιουργήσει ευτυχισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που βοηθούν ο ένας τον άλλον και ζουν αρμονικά μεταξύ τους. H επαναστατική αυτή ιδέα έρχεται σε ρήξη με την επικρατούσα αντίληψη, που υποστηρίζει ότι η Γη και όλα τα όντα πάνω σε αυτήν υπάρχουν προς όφελος του ανθρώπου και αξιοποιούνται για τους δικούς του εγωιστικούς σκοπούς. Έτσι, πέρα από μια καλή σωματική άσκηση, που μας κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση, μας δυναμώνει και βελτιώνει την ευλυγισία μας, η Jivamukti γιόγκα αποτελεί και έναν τρόπο να αποκτήσουμε αρμονικές σχέσεις με το περιβάλλον γύρω μας (ανθρώπους, ζώα, φυτά) και να ανακαλύψουμε την ευτυχία. Η φιλοσοφία της εκφράζεται μέσω 5 αξιωμάτων που διαμορφώνουν τα θεμέλιά της:
Ahimsa: Ένας τρόπος ζωής που προ-ωθεί τη μη βία και τη φιλευσπλαχνία προς τους ανθρώπους και τα ζώα, δίνοντας έμφαση στην ηθική φυτοφαγία (ethical veganism) και στα δικαιώματα των ζώων.
Bhakti: Η αυτοπραγμάτωση αποτελεί στόχο της γιόγκα και μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αγάπης και της αφοσίωσης, γι’ αυτό και κάθε μάθημα αφιερώνεται σε κάποιον ή κάτι.
Dhyana: Διαλογισμός, δηλαδή η επαφή με την εσωτερική μας πραγματικότητα.
Nada: Η σημασία του να ακούμε τους ανθρώπους γύρω μας και τους ήχους της φύσης. Εκπαιδευόμαστε στους ήχους μέσω της μουσικής, της σιωπής ή της φωνής του δασκάλου.
Shastra: Μελέτη της αρχαίας διδασκαλίας της γιόγκα.
Στο μάθημα
Στην αρχή του μαθήματος αφιερώνουμε λίγα λεπτά στην εσωτερική ηρεμία, για να αδειάσουμε το μυαλό μας από σκέψεις που μας αγχώνουν. Ακολουθεί γιόγκικο τραγούδι. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται περίεργο και να κυριαρχεί το αίσθημα της ντροπής και του φόβου, αλλά όταν ξεπεραστούν οι φοβίες, ακολουθεί μια απελευθερωτική αίσθηση. Στο πλαίσιο του μαθήματος, εξετάζεται σε βάθος και ένα συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικό κάθε μήνα, το οποίο είναι κοινό για όλους τους δασκάλους Jivamukti, όπως π.χ. «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;». Συνεχίζουμε με την εξάσκηση των asanas (στάσεις) υπό τους ήχους μουσικής. Πρόκειται ουσιαστικά για τις κλασικές στάσεις της γιόγκα, οι οποίες όμως γίνονται με πολύ πιο γρήγορο και έντονο τρόπο. Ολοκληρώνουμε με χαλάρωση και με διαλογισμό.
Πηγή: www.vita.gr