431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Η αϋπνία σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Η αϋπνία σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου οδηγούν στη μόνιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, δείχνει έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience, η παρατεταμένη αϋπνία οδήγησε στο να χαθούν μόνιμα το 25% των εγκεφαλικών κυττάρων ποντικιών. Αν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους ίσως είναι μάταιο το να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο μας ύπνο, εξηγούν Αμερικανοί επιστήμονες. Ευελπιστούν ότι κάποια μέρα θα έχουν μπορέσει να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα αναστρέφει το κακό που προκαλεί η έλλειψη ύπνου. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια που τα κρατούσαν ξύπνια για να μιμηθούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής όπου οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά επειδή δουλεύουν για παράδειγμα νυχτερινές βάρδιες ή περνάνε πολλές ώρες στο γραφείο.

Μία ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μελέτησε κάποια συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που εμπλέκονται στο να κρατάνε τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Μετά από 7 ημέρες όπου τα ποντίκια ακολουθούσαν τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων που δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες – 3 βραδινές βάρδιες με 4 ή 5 ώρες ύπνου το 24ωρο – τα ποντίκια έχασαν το 25% των εγκεφαλικών τους κυττάρων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

Πηγή: www.vita.gr

Enable Notifications OK No thanks