431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Body Weight Training: Οφέλη και πλεονεκτήματα

Body Weight Training: Οφέλη και πλεονεκτήματα

Πολλοί αθλητές και bodybuilders πιστεύουν ότι η προπόνηση με τη χρήση μόνο του σωματικού τους βάρους, για δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη, είναι αναποτελεσματική.

Βεβαίως, οι ασκήσεις με βάρη, χρησιμοποιώντας σύνθετες κινήσεις με τη σωστή ένταση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ιδανικής προπόνησης, αλλά αν αγνοήσουμε τα οφέλη των ασκήσεων σωματικού βάρους είναι σαν να ακυρώνουμε το bodybuilding από τις ρίζες του!

Κάθε κίνηση που κάνουμε περιλαμβάνει τη χρήση και τον έλεγχο του δικού μας σωματικού βάρους, προκειμένου να εκτελεστεί σωστά. Για να γίνετε καλύτεροι σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σωματικής προσπάθειας, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να είστε κυρίαρχοι του σώματός σας με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Θα πρέπει δηλαδή, να είστε σε θέση να χειριστείτε το βάρος του σώματός σας σε οποιαδήποτε κίνηση πριν αρχίσετε να προσθέτετε κιλά στις μπάρες. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να εκτελέσετε απλά pushups ή βαθιά καθίσματα με τη σωστή φόρμα, πως θα μπορείτε να βάλετε κιλά στην μπάρα για να κάνετε πιέσεις πάγκου ή squat έστω στο smith; Ακόμη και αφότου έχετε δημιουργήσει σταθερά θεμέλια δύναμης, οι ασκήσεις σωματικού βάρους θα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν βασικό στοιχείο στο πρόγραμμα ενδυνάμωσής σας. Υπάρχουν μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα που κάνουν αυτά τα είδη των ασκήσεων ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένων:

Διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος

Με τις ασκήσεις σωματικού βάρους, δίνετε σήμα σε όλο σας το νευρικό σύστημα να ενεργοποιηθεί – να αποκτήσει προπονητική “συνείδηση”, αν προτιμάτε. Αυτή η αυξημένη ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος οδηγεί σε μεγαλύτερη μυϊκή προσαρμογή, καθιστώντας σας ολοένα και πιο ικανούς για δυσκολότερες και δυνατότερες ασκήσεις.

“Για να γίνετε καλύτεροι σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σωματικής προσπάθειας, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να είστε κυρίαρχοι του σώματός σας”

Ενεργοποίηση πολλών μυών ταυτόχρονα

Επειδή οι ασκήσεις σωματικού βάρους απευθύνονται σε μεγάλες μυϊκές ομάδες με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο από ότι οι ασκήσεις με βάρη, θα ενεργοποιηθούν επίσης και όλοι οι μικρότεροι μύες (σταθεροποιητές) . Αυτού του είδους οι ασκήσεις συνήθως περιλαμβάνουν τη σταθεροποίηση του σώματος χωρίς την υποστήριξη ενός πάγκου ή μιας μηχανής, και έτσι θα αναπτύξετε μεγαλύτερη σταθερότητα στις αρθρώσεις. Οι μύες του κορμού πρόκειται επίσης να ωφεληθούν, καθώς θα συμμετέχουν αρκετά σαν αντίβαρο για να παρέχουν μια ισχυρή, σταθερή βάση από την οποία θα ξεκινήσει η κίνηση του υπόλοιπου σώματος.

Μπορούν να γίνουν οπουδήποτε

Οι περισσότερες ασκήσεις σωματικού βάρους απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό και μπορούν να εκτελεστούν σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό και μόνο το γεγονός, τις καθιστά ιδανικές για όσους έχουν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ή για άτομα που ταξιδεύουν πολύ. Ένα πρόγραμμα με τέτοιες ασκήσεις μπορεί να γίνει σε έναν οποιοδήποτε κλειστό χώρο, χρησιμοποιώντας απλά είδη οικιακής χρήσης, καθώς και σε υπαίθριους χώρους, όπως πάρκα χρησιμοποιώντας μονόζυγα, παγκάκια, δέντρα, κλπ.

Είναι φθηνές!

Και επειδή αυτές δεν προϋποθέτουν έναν ειδικό χώρο μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα που θα πληρώνατε σε συνδρομές γυμναστηρίου ή σε ακριβούς οικιακούς εξοπλισμούς. Αν όμως θέλετε να πάτε τις προπονήσεις σωματικού βάρους στο επόμενο επίπεδο, υπάρχουν μερικά βασικά εξαρτήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα με αθλητικά είδη. Μερικά παραδείγματα είναι: μονόζυγο πόρτας, ιμάντες αντίστασης, δίζυγα για βυθίσεις, ρόδα για κοιλιακούς, αυτοκόλλητα βάρη για αστραγάλους κλπ. Μπορεί να μη τους φαίνεται αλλά θα είστε σε θέση να εκτελέσετε μια εξαιρετικά δυνατή και πλήρη προπόνηση χρησιμοποιώντας αυτά τα βασικά εργαλεία!

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ασκήσεις σωματικού βάρους παρέχουν έναν βολικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό και χαμηλού κόστους τρόπο για προπόνηση σε οποιοδήποτε χώρο. Αν θέλετε να ανεβάσετε δύναμη στο γυμναστήριο να δείτε νέα επίπεδα βελτίωσης, σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε ορισμένες τέτοιες ασκήσεις στην καθημερινή σας προπόνηση.

Πηγή: www.ensomati.gr

Enable Notifications OK No thanks