431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση το καλοκαίρι: Σημεία προσοχής

Άσκηση το καλοκαίρι: Σημεία προσοχής

Συμβουλές για να κάνετε την άσκηση το καλοκαίρι πιο αποτελεσματική και ασφαλή!

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για πολύ κόσμο είναι αναγκαία, καθώς κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν γρήγορα ένα όμορφο σώμα. Τα προγράμματα είναι σε υψηλές εντάσεις για την επίτευξη των στόχων, και η αποτελεσματικότητά τους κρέμεται από μια κλωστή πριν την διακοπή.

Αποτελεσματική, είναι η άσκηση που θα γίνει έχοντας μόνο οφέλη για την υγεία του ασκουμένου.

Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ασκούμενος το καλοκαίρι είναι ο ήλιος και η ζέστη που προκαλείται απ’ αυτόν. Σε δυο καταστάσεις, που συνήθως συνυπάρχουν, είναι αναγκαία η διακοπή του προγράμματος. Αυτές είναι η μεγάλη απώλεια υγρών (αφυδάτωση) και η ανεβασμένη θερμοκρασία του σώματος (υπερθερμία).

Για να γίνει αποτελεσματική η άσκηση κάνουμε ένα πλάνο ενυδάτωσης του οργανισμού με βάση την ώρα που θέλουμε να γυμναστούμε. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε κατακράτηση υγρών μέσα από την υπερνατριαιμία του οργανισμού. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν νάτριο (αλάτι), 1-2 ώρες πριν την άσκηση, μας βοηθούν ώστε να μην έχουμε μεγάλη απώλεια υγρών.

Ένα μπουκαλάκι νερό είναι πάντα απαραίτητο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα είναι μικρότερο σε διάρκεια και ένταση.

Αποφεύγουμε τις ώρες από 11.00-18.00 την άσκηση κάτω από τον ήλιο, καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης και υπερθερμίας είναι πολύ υψηλός.

Το είδος άσκησης που επιλέγουμε σε ανοιχτούς χώρους, πρέπει να είναι κυρίως αερόβια διαλειμματική άσκηση χαμηλής / μέτριας έντασης π.χ. τρέξιμο με ταχύτητα 7,5-12km/h για 400m και διάλειμμα 15’’ επί 10 φορές.

Η Αναερόβια Άσκηση π.χ. βάρη, η Υψηλής Έντασης Αερόβια άσκηση π.χ. τρέξιμο με ταχύτητα >12 km/h και η Συνεχής Αερόβια άσκηση π.χ. τρέξιμο 5km χωρίς διάλειμμα ΜΟΝΟ κατά τις πρώτες πρωινές /βραδινές ώρες σε ανοιχτούς χώρους ή σε κλειστούς με θερμοκρασία δωματίου 22-25°C κατά τη διάρκεια της μέρας.

Με βάση επιστημονικές έρευνες:

Για την υπερθερμία, βάλτε τα χέρια σε δροσερό νερό για 30’’. Ρίχνει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος.

Για την αφυδάτωση, το νερό πρέπει να καταναλώνεται σε συχνότητα 2 λεπτών. Η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ μικρή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της άσκησης και στα διαλείμματα λίγο μεγαλύτερη.

Για όσους βρίσκονται στην παραλία και κάνουν γυμναστική με παιχνίδια όπως το beach volley, ρακέτες, beach soccer κτλ. χρειάζεται να καταναλώσουν ροφήματα ηλεκτρολυτών για να μην προκληθεί αφυδάτωση, και μια βουτιά στη θάλασσα για την αντιμετώπιση της υπερθερμίας.

Τέλος, ο πιο αποτελεσματικός και ωραιότερος τρόπος άσκησης, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι μέσα στο νερό, όπου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η υπερθερμία. Ωστόσο η αφυδάτωση μπορεί να υπάρξει και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής στο νερό.

Γράφει ο Δημήτρης Γρυφάκης

Πηγή: www.askisi.eu

Enable Notifications OK No thanks