431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση και φυσική δραστηριότητα: κατανόηση της διαφοράς

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα: κατανόηση της διαφοράς

Φυσική δραστηριότητα ορίζεται οποιαδήποτε κίνηση συμπεριλαμβάνει σύσπαση των μυών. Όποια δραστηριότητα και να κάνουμε μέσα στην ημέρα που περιέχει το στοιχείο της κίνησης – δουλειές του σπιτιού, εργασίες στον κήπο, περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας – είναι παράδειγμα φυσικής δραστηριότητας.

’’Η άσκηση είναι ένα συγκεκριμένο είδος φυσικής δραστηριότητας – προγραμματισμένη, στοχευμένη φυσική δραστηριότητα με σκοπό την απόκτηση φυσικής κατάστασης ή άλλων οφελών για την υγεία’’
  αναφέρει ο David Bassett, Jr., PhD, καθηγητής στο τμήμα άσκησης, αθλητισμού και ψυχαγωγίας στο University of Tennessee, στο Knoxville.

Η προπόνηση σε έναν αθλητικό σύλλογο ή στο κολυμβητήριο, η ποδηλασία, το τρέξιμο και τα αθλήματα όπως το golf και το τένις, είναι όλα είδη άσκησης.

Φυσική δραστηριότητα και άσκηση: κατανόηση της διαφοράς

Οι περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες θεωρούνται από χαμηλής έως μέτριας έντασης δραστηριότητες. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορούν να ληφθούν μόνο με έντονη φυσική δραστηριότητα. Η βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος είναι, ας πούμε, ένα καλό παράδειγμα. To jogging ή το τρέξιμο παρέχουν περισσότερα οφέλη για την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συγκριτικά με μία χαλαρή βόλτα στο πάρκο. Επιπρόσθετα, η βελτιωμένη φυσική κατάσταση δεν βασίζεται μόνο στο είδος της φυσικής δραστηριότητας αλλά και στην ένταση και στη συχνότητα της δραστηριότητας. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να αθλείστε με στόχο, για παράδειγμα, την αύξηση του καρδιακού παλμού στην αερόβια προπόνηση, για να φτάσετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης.

Φυσική δραστηριότητα και άσκηση: κατανόηση της έντασης

Πως μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας εάν η φυσική δραστηριότητα που επιλέξατε είναι μέτριας ή υψηλής έντασης; Εάν μπορείτε να μιλήσετε ενώ προπονείστε, τότε είναι μέτριας έντασης. Εάν χρειάζεται να σταματήσετε για να πάρετε μία ανάσα και να μιλήσετε, είναι υψηλής έντασης δραστηριότητα. Με βάση το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, ένα διπλό παιχνίδι tennis μπορεί να είναι μέτριας έντασης, ενώ ένα μονό να έχει υψηλή ένταση. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ένας κλασσικός χορός μπορεί να είναι μέτριας έντασης ενώ ένα αερόβιο μάθημα θεωρείται έντονη δραστηριότητα. Και πάλι, δεν παίζει ρόλο τόσο το είδος δραστηριότητας αλλά η προσπάθεια που καταβάλλετε.

Φυσική δραστηριότητα και η άσκηση: παράγοντες φυσικής δραστηριότητας

Ιδανικά, ένα πρόγραμμα προπόνησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στοιχεία βελτίωσης των παρακάτω παραγόντων:

-Καρδιοαναπνευστικό σύστημα και αντοχή: βελτιώστε το αναπνευστικό σύστημα και την αντοχή σας – ενασχόληση με αερόβιου τύπου δραστηριότητες όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, το σχοινάκι, η κωπηλασία ή το σκί. Καθώς εκπληρώνετε τους στόχους σας, θέστε υψηλότερους ή αλλάξτε το είδος του στόχου για να προκαλέσετε τον εαυτό σας!
– Προπόνηση ενδυνάμωσης: Μπορείτε να αυξήσετε την δύναμη των μυών σας περισσότερο με το να σηκώνετε βάρη, χρησιμοποιώντας τα ελεύθερα βάρη, dumpbell ή όργανα γυμναστικής χρήσης κιλών.
– Προπόνηση αντοχής: Βελτιώστε την αντοχή σας μέσω της καλλισθενικής γυμναστικής ή με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι.
– Ευλυγισία: Προπονηθείτε για να αυξήσετε το επίπεδο της ευλυγισίας σας μέσω των διατάσεων που αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της προπόνησης. Η yoga ή το Pilates είναι μέθοδοι άσκησης που έχουν ως έναν από τους βασικούς στόχους την αύξηση της ευλυγισίας.

Ενώ είναι δυνατόν συνδυάσετε όλους τους παράγοντες φυσικής κατάστασης με μία δραστήρια καθημερινότητα, όμως ένα προπονητικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Eάν αυξήσετε την ποσότητα της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα σας είναι μία καλή αρχή – όπως το να παρκάρετε μερικά τετράγωνα πιο μακριά από τον προορισμό σας έτσι ώστε να περπατάτε. Αλλά για να επιτύχετε στόχους βελτίωσης φυσικής κατάστασης και υγείας, θα πρέπει να εντάξετε δραστηριότητες υψηλής έντασης στην καθημερινότητα σας.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks