431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση και εμμηνόπαυση

Άσκηση και εμμηνόπαυση

H συχνή φυσική δραστηριότητα είναι σπουδαία για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι η πιο σημαντική μετάβαση στη ζωή μίας γυναίκας. Η άσκηση πρίν και μετά την εμμηνόπαυση προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:

➤ Προλαμβάνει την αύξηση του βάρους. Οι γυναίκες τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και να παίρνουν κιλά κατά την εμμηνόπαυση. Η συχνή φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του βάρους.
➤ Μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου. Η άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει τόσο στην απώλεια κιλών όσο και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του στήθους, του εντέρου και της μήτρας.
➤ Ενδυναμώνει τα κόκκαλα. Η άσκηση αποτρέπει την οστεοπόρωση, που συχνά προκύπτει μετά την εμμηνόπαυση, καθώς επίσης και τις πιθανότητες τραυματισμών ή καταγμάτων.
➤ Μειώνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών. Η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, η συχνή άσκηση μειώνει τις πιθανότητες ασθενειών.
➤ Βελτιώνει τη διάθεση. Οι δραστήριοι ενήλικες έχουν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης και γνωστικών διαταραχών.

Ποιες είναι οι φυσικές δραστηριότητες που βοηθούν πριν και μετά την εμμηνόπαυση;

Για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες, ο Οργανισμός Υγείας προτείνει μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Επιπλέον, συνιστώνται και προγράμματα ενδυνάμωσης για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Οι επιλογές είναι οι εξής:

➣ Αερόβια άσκηση. βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, η κολύμβηση ή η αερόβια άσκηση μέσα στο νερό είναι μερικές καλές επιλογές. Εάν είστε αρχάριος, ξεκινήστε με ένα 10λεπτο την ημέρα και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια.
➣ Προγράμματα ενδυνάμωσης. Η συχνή φυσική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους, στην ενδυνάμωση των μυών και στην καύση θερμίδων. Δοκιμάστε όργανα γυμναστικής ή βαράκια και επιλέξτε το κατάλληλο βάρος για εσάς. Σταδιακά αυξήστε το βάρος που σηκώνετε, έτσι ώστε να δυναμώσετε τους μύες σας.
➣ Διατάσεις (Stretching). Οι διατάσεις βοηθούν στη βελτίωση της ευλυγισίας σας. Κάντε διατάσεις μετά από κάθε πρόγραμμα προπόνησης, όταν έχουν προθερμανθεί οι μύες σας.
➣ Σταθερότητα και ισορροπία. Οι ασκήσεις ισορροπίας βελτιώνουν τη σταθερότητα και προλαμβάνουν τις πτώσεις. Δοκιμάστε μερικές απλές ασκήσεις, όπως είναι η ισορροπία στο ένα πόδι ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας! Επίσης, δραστηριότητες όπως το tai chi μπορούν να είναι αρκετά βοηθητικές.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα γυμναστήριο για να ασκηθείτε. Πολλές δραστηριότητες, όπως ο χορός και η περιποίηση του κήπου σας, μπορούν εξίσου να βελτιώσουν το επίπεδο της υγείας σας. Οτιδήποτε και να επιλέξετε, καλό είναι πάντα να κάνετε προθέρμανη και αποθεραπεία του σώματος σας.

Enable Notifications OK No thanks