431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. 5 Βασικοί τρόποι για να προστατευτείτε.

Άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. 5 Βασικοί τρόποι για να προστατευτείτε.

Διανύοντας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θερμοκρασίες βρίσκονται πλέον στα ύψη. H άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θερμοπληξίας και άλλων αντίστοιχων κινδύνων. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις συνήθειές σας, ώστε να μείνετε ασφαλείς όταν γυμνάζεστε. Με μικρές αλλαγές θα αποφύγετε μεγάλους κινδύνους!

5 Tips για να τις κάνετε σωστά!

1. Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα!

Ο ρουχισμός επηρεάζει τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος. Τα κατάλληλα υφάσματα απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να σας δροσίζει. Αποφύγετε βαριά, βαμβακερά ρούχα που δεν αφήνουν το σώμα σας να αναπνεύσει. Υπάρχουν ειδικά ρούχα άθλησης, κατάλληλα υφάσματα και προσιτά σε τιμές. Μπλούζες, σορτσάκια, κάλτσες, ακόμη και καπέλα που θα σας κρατήσουν δροσερούς είναι μια μικρή αλλά σημαντική επένδυση για τη γυμναστική σας.

2. Ενυδατωθείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.

Οι ανάγκες των ασκούμενων σε υγρά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της άσκησης, το περιβάλλον κλπ. Υπάρχουν γενικές οδηγίες, ωστόσο πρέπει να τις προσαρμόσετε στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες.

Ξεκινήστε να καταναλώνετε υγρά ακόμη και κάποιες ώρες πριν τη γυμναστική σας.

Ο καλύτερος δείκτης αφυδάτωσης είναι το βάρος του σώματος. Είναι σημαντικό να ζυγίζεστε πριν και μετά την άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης βάλτε στόχο να πιείτε 0,4-0,8 λίτρα νερό την ώρα. Ανάλογα με τη σωματική σας διάπλαση, κάποιοι θα χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο.

Μετά την άσκηση, αναπληρώστε τα υγρά που χάσατε και ξεδιψάστε ελεύθερα.

Όταν ιδρώνετε, δε χάνετε μόνο νερό αλλά και ηλεκτρολύτες που είναι σημαντικοί για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Υπάρχουν κατάλληλα και εγκεκριμένα ροφήματα για να τους αναπληρώσετε.

3. Η ενυδάτωση χρειάζεται προσοχή.

Παρά το γεγονός ότι η αφυδάτωση είναι πιο συχνό πρόβλημα, η παραπάνω ενυδάτωση από αυτή που χρειάζεστε μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία, μια ηλεκτρολυτική διαταραχή επικίνδυνη για τον οργανισμό σας.

4. Προστατέψτε το δέρμα σας.

Η συχνή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι σημαντική. Επίσης, χρησιμοποιήστε καπέλο για να προστατέψετε το κεφάλι σας και γυαλιά ηλίου για τα μάτια με UVA και UVB προστασία. Τέλος, αναζητήστε είδη ρουχισμού από υλικό που παρέχει προστασία από τον ήλιο (UPF).

5. Δώστε προσοχή στην πρόγνωση του καιρού και πάρτε την στα σοβαρά.

Αποφύγετε, γενικά, να ασκείστε μεσημεριανές ώρες και σε κάθε περίπτωση να είστε ενημερωμένοι για τις επικείμενες θερμοκρασίες και την υγρασία. Όταν πρόκειται για ακραία φαινόμενα προτιμήστε τη γυμναστική σε εσωτερικό χώρο, γυμναστήρια κλπ.. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης ώστε να προλάβετε τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Η ασφάλεια είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη γυμναστική και όχι μόνο για την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για κάθε περίπτωση.

Για αποτελεσματική άσκηση, βάλτε σαν προτεραιότητα την ασφαλή άσκηση!

Βιβλιογραφία

1. Sparling PB, Millard-Stafford M. Keeping sports participants safe in hot weather. Phys Sportsmed. 1999 Jul;27(7):27-34. doi: 10.3810/psm.1999.07.914.
PMID: 20086731

Enable Notifications OK No thanks