431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 6 Τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο απόλυτος συνδυασμός γεύσης και υγιεινής διατροφής!

6 Τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο απόλυτος συνδυασμός γεύσης και υγιεινής διατροφής!

Η έρευνα γύρω από τη διατροφή εξελίσσεται διαρκώς και οι μύθοι γύρω από κάποιες τροφές ευτυχώς καταρρίπτονται. Για παράδειγμα, υπήρχε η πεποίθηση ότι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποτελούν αιτία ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Βέβαια, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πράγματι, μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά δημιουργεί κινδύνους καθώς αυξάνει την “κακή” ή την LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, η αντικατάσταση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα ή «υγιεινά» λίπη μπορεί να βελτιώσει την καλή χοληστερόλη και να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Τα λιπαρά, λοιπόν, είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για να πετύχετε μια υγιεινή διατροφή και οι τροφές που τα περιέχουν είναι εξαιρετικά νόστιμες.

1. Σκουμπρί: Το σκουμπρί είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι και μια από τις πιο πλούσιες πηγές ωμέγα 3. 100 γραμμάρια περιέχουν σχεδόν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και έχουν μόνο 190 θερμίδες.

2. Σολομός: Ο σολομός είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή όχι μόνο ωμέγα 3 λιπαρών αλλά και βιταμίνης D.

3. Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι ιδανικά για την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κατάλληλα για όλα τα γεύματα της ημέρας. Επίσης, θα σας προσφέρουν μια υπερπληθώρα θρεπτικών συστατικών, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και βιταμίνες A, C, E και K.

4. Αυγά: Στο παρελθόν η υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερόλη και λίπος λειτουργούσε αποτρεπτικά για την κατανάλωσή τους σαν υγιεινό γεύμα. Ωστόσο, η πλειονότητα των λιπαρών στα αυγά είναι ακόρεστα. Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης που μπορείτε να καταναλώσετε μεταξύ των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Επίσης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ολόκληρων αυγών δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης όπως πίστευαν κάποτε. Τα αυγά είναι πλούσια σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.

5. Έλαιο αβοκάντο: Αυτό το λάδι είναι εξαιρετικά υψηλό σε μονοακόρεστα λιπαρά αλλά έχει υψηλότερο σημείο καπνίσματος από το ελαιόλαδο. Αυτό το καθιστά καλύτερη επιλογή κατά το μαγείρεμα ή το ψήσιμο των τροφίμων σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

6. Ελληνικό γιαούρτι (Full Fat): Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συνήθως κορεσμένα λιπαρά, αυτό είναι ένα κορεσμένο λίπος που πρέπει να καταναλώνετε στη διατροφή! Η εξάλειψη του λίπους από τα προϊόντα δείχνει γενικά ότι στο προϊόν προστέθηκε ζάχαρη για τη γεύση. Επομένως, επιλέξτε πλήρες ελληνικό γιαούρτι!

Τα σωστά Tips παίζουν το ρόλο τους στην υγιεινή διατροφή. Μπορεί να μετατρέψουν την στέρηση στην απόλυτη απόλαυση!

Βιβλιογραφία

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703621/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723057/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20977230/

Enable Notifications OK No thanks