431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Αλλάξτε συνήθειες πριν τον ύπνο και θα αλλάξετε όλη σας τη ζωή

Αλλάξτε συνήθειες πριν τον ύπνο και θα αλλάξετε όλη σας τη ζωή

Αρχικά, ο ύπνος είναι μια πολύπλοκη, πολυλειτουργική διαδικασία και δεν υπάρχει ενιαία και καθολική λειτουργία του. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου χτίζετε μύες, απομακρύνετε τις τοξίνες, αναπληρώνετε τα αποθέματα ενέργειας, βελτιώνετε τη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη σας. Ο ύπνος βοηθά, επίσης, να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας. Δε θα πετύχετε τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και πνευματική σας ευεξία χωρίς επαρκή ή αποκαταστατικό ύπνο. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο προσπάθειας να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο γρήγορα και συνεχώς, μια προσπάθεια αυτοκαταστροφική.

Ωστόσο, με την αλλαγή κάποιων συνηθειών πριν ξαπλώσετε, μπορείτε να πετύχετε τον τέλειο ύπνο.

1. Η κατάλληλη άσκηση.

Μπορεί να πιστεύετε ότι όσο πιο υψηλής έντασης είναι η άσκηση, τόσο πιο πολύ θα σας κουράσει με αποτέλεσμα τον εύκολο ύπνο. Βέβαια, ο εύκολος ύπνος δε σημαίνει ότι θα είναι βαθύς και ποιοτικός. Οι καρδιακοί παλμοί και η θερμοκρασία του σώματος που θα αναπτύξετε δύο ώρες πριν τον ύπνο δεν θα είναι καθόλου χρήσιμα. Μπορεί να κοιμηθείτε εύκολα λόγω εξάντλησης, αλλά πιθανότατα θα ξυπνήσετε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.

Κάντε Yoga και όχι CrossFit πριν τον ύπνο. Οι κατάλληλες ώρες προπόνησης υψηλής έντασης είναι το πρωί ή το απόγευμα. Οι λίγες ώρες ακριβώς πριν τον ύπνο πρέπει να είναι εξίσου αναζωογονητικές με τον ίδιο τον ύπνο.

2. Η σωστή διατροφή.

Καταρχάς, η κατανάλωση ζάχαρης πριν κοιμηθείτε αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σαν μωρό, στην αρχή, αλλά μόλις μεταβολιστεί, καλή τύχη προσπαθώντας να ξανακοιμηθείτε.

Πράγματι, η μαμά σας είχε δίκιο. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή ένα χαμομήλι. Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες που προάγουν τον ύπνο. Την ίδια λειτουργία μπορεί να επιτελέσει και το χαμομήλι καθώς και τα είδη τσαγιού χωρίς καφεΐνη.

3. Λανθασμένη χρήση οθονών.

Οι οθόνες κινητών και τηλεόρασης εκπέμπουν μπλε φως που εμποδίζει την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει φίλτρο μπλε φωτός στο τηλέφωνό σας, τα βίντεο των social media πυροδοτούν μια εγκεφαλική κατάσταση ενθουσιασμού που κάνει τον ύπνο πολύ πιο δύσκολο.

Κλείστε κάθε οθόνη έως και μία ώρα πριν τον ύπνο. Διαβάστε και γενικά περάστε ποιοτικά το χρόνο σας με χαλαρωτικές δραστηριότητες.

4. Άγχος, ο νούμερο ένα οδηγός του κακού ύπνου.

Τα έντονα συναισθήματα κάθε είδους επηρεάζουν τον ύπνο. Ειδικότερα, πέφτοντας για ύπνο με άγχος θα υποφέρετε.

Άρα, αναπνεύστε και μείνετε ήρεμοι. Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, όπως η άσκηση, η διατροφή, ο διαλογισμός κλπ. που μπορούν να σας ανακουφίσουν από το άγχος και να σας χαρίσουν ξεκούραστες και ποιοτικές ώρες ύπνου.

Ο ύπνος είναι ο κρίκος που συνδέει το σώμα και το μυαλό σας με την υγεία κα την ευεξία. Είναι στο χέρι σας να μην σπάσει!

 

Βιβλιογραφία

1. Brown WJ, Wilkerson AK, Boyd SJ, Dewey D, Mesa F, Bunnell BE. A review of sleep disturbance in children and adolescents with anxiety. 2018 Jun;27(3):e12635. DOI: 10.1111/jsr.12635.

2. Levenson JC, Shensa A, Sidani JE, Colditz JB, Primack BA. The association between social media use and sleep disturbance among young adults. 2016 Apr;85:36-41. DOI: 10.1016/j.ypmed.2016.01.001.

3. Colrain IM, Nicholas CL, Baker FC. Alcohol and the sleeping brain. 2014;125:415-31. DOI: 10.1016/B978-0-444-62619-6.00024-0.

Enable Notifications OK No thanks