431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 6 Λόγοι να έχετε την άσκηση στην καρδιά σας!

6 Λόγοι να έχετε την άσκηση στην καρδιά σας!

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας. Ξέρετε όμως, τι αντίκτυπο έχει στην υγεία της καρδιάς σας η έλλειψη της άσκησης; Η αδράνεια είναι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Τώρα που ξέρετε δεν μπορείτε να το αφήσετε στην τύχη! Το κίνητρο σας μπορεί να μην είναι η καλή φυσική κατάσταση, η εμφάνιση ή η λειτουργικότητα του σώματός σας. Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά όμως, σας δίνουν το κίνητρο να γυμνάζεστε για μια ζωή!

Οι τρόποι με τους οποίους η άσκηση επιδρά θετικά στις καρδιακές λειτουργίες είναι πάρα πολλοί. Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει τόσες πολλές επιπτώσεις.

1. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων ή αποφράξεων στις αρτηρίες. Όπως οι μύες του σώματος, έτσι και η καρδιά, με την τακτική άσκηση διατηρείται δυνατή. Καθώς η καρδιά γίνεται ισχυρότερη, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται επειδή απαιτούνται λιγότεροι παλμοί για την άντληση της ίδιας ποσότητας αίματος.

2. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, ο οποίος επίσης, αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.

4. Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι εάν είστε καπνιστής και δυσκολεύεστε να το κόψετε, η άσκηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, ακόμη και να μην το κόψετε, οι καπνιστές που είναι σε φόρμα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών νόσων από τους μη καπνιστές, που ωστόσο, έχουν μια καθιστική ρουτίνα.

5. Όσοι ξεκινούν γυμναστική, τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η άσκηση συχνά παρακινεί τους ανθρώπους να κάνουν και άλλες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η κατανάλωση λιγότερου λίπους, περισσότερων φυτικών ινών κλπ. Μαζί με μια υγιεινή διατροφή λοιπόν, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και την παχυσαρκία που συνδέονται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

6. Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά δεν αφορούν μόνο τη φυσική σας κατάσταση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση του άγχους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, αλλά κυρίως την καρδιά. Οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να εμφανίζουν ψυχικά νοσήματα σε μικρότερα ποσοστά.

Ας γίνει λοιπόν η άσκηση, η συνήθεια της καρδιάς σας!

Βιβλιογραφία

1. Lavie CJ, Arena R, Swift DL, Johannsen NM, Sui X, Lee DC, Earnest CP, Church TS, O’Keefe JH, Milani RV, Blair SN. Exercise and the cardiovascular system: clinical science and cardiovascular outcomes. DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.117.305205. PMID: 26139859.

2. Romero SA, Minson CT, Halliwill JR. The cardiovascular system after exercise. PMID: 28153943 PMCID: PMC5407206 DOI: 10.1152/japplphysiol.00802.2016.

Enable Notifications OK No thanks