431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Πότε πρέπει να τρώτε; 4 Παράγοντες και 3 κανόνες που εξηγούν τις ιδανικές ώρες γεύματος

Πότε πρέπει να τρώτε; 4 Παράγοντες και 3 κανόνες που εξηγούν τις ιδανικές ώρες γεύματος

Οι ώρες γεύματος για τους περισσότερους έχουν λιγότερη σημασία από το είδος ή την ποιότητα του γεύματος. Στην καθημερινότητα μοιάζει δύσκολο να ορίσετε ένα σαφές και αυστηρό πρόγραμμα των ημερήσιων γευμάτων. Μην ανησυχείτε γιατί όντως είναι. Ωστόσο οι ώρες γεύματος καθώς και οι ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων είναι σημαντικές και έχουν αντίκτυπο στην υγεία σας και τον οργανισμό σας.

Σίγουρα οι παράγοντες από τους οποίους πρέπει να καθορίζονται οι ώρες γεύματος είναι πολλοί. Πρέπει να συνυπολογιστούν πριν διαμορφώσετε το πρόγραμμά των γευμάτων σας.

– Η καθημερινή ρουτίνα. Ο προγραμματισμός των γευμάτων συνήθως εξαρτάται από το ωράριο της δουλειάς, από τις διάφορες υποχρεώσεις και ίσως λιγότερο από το πότε πραγματικά πεινάτε. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Μια συνεπής και σταθερή ρουτίνα, θα βοηθήσει να αποφύγετε διαταραχές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

– Η κατάσταση της υγείας σας. Πολλά φάρμακα πρέπει να συγχρονίζονται με τα γεύματα και μπορεί να υπαγορεύουν πότε πρέπει να φάτε. Για παράδειγμα, συνθήκες όπως ο διαβήτης απαιτούν φαγητό σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να διατηρηθούν τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

– Τύπος γεύματος. Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τρώτε αργότερα το βράδυ. Η επιλογή μικρών, θρεπτικών, αλλά απλών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να περιορίσει τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου σας.

– Τα ένστικτά σας. Οι ώρες του φαγητού πιθανότατα θα κυμαίνονται από μέρα σε μέρα. Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει όταν πεινάτε. Ακόμη και αν είναι σε διαφορετική ώρα της ημέρας από ό,τι έχετε προγραμματίσει μην πιέσετε τον εαυτό σας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, γίνεται αντιληπτό ότι οι ώρες γεύματος είναι ρευστές. Δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο και σαφές πλάνο με βάση το οποίο να προγραμματίζονται οι ώρες γεύματος. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν σχεδιάζετε τα γεύματά σας.

1. Κανονίστε τα γεύματά σας το νωρίτερο δυνατόν. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα γεύματα που καταναλώνονται νωρίς μέσα στη μέρα με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, σε σύγκριση με το φαγητό αργά το βράδυ.

2. Περιορίστε το ημερήσιο χρονικό εύρος των γευμάτων σας. Αν η απαραίτητη πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων περιοριστεί σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, μειώνεται ο κίνδυνος η πέψη να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας.

3. Λάβετε υπόψη σας το ρολόι του οργανισμού σας, τον Κιρκάδιο ρυθμό. Αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες εκκρίνεται η μελατονίνη, το σήμα της οποίας ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου σας. Το σώμα σας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να χωνέψει τα γεύματα σας το ίδιο αποτελεσματικά τις ώρες έκκρισης της συγκεκριμένης ορμόνης. Για να αποφύγετε ενδεχόμενες δυσλειτουργίες αποφύγετε να γευματίσετε πριν πέσετε για ύπνο.

Οι καλύτερες ώρες της ημέρας για φαγητό θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ίσως ακόμη και από μέρα σε μέρα. Κρατήστε στο νου σας τους βασικούς κανόνες, επιτρέποντας στον εαυτό σας μια σχετική ευελιξία.

Αισθανθείτε σίγουροι για το πρόγραμμα των γευμάτων σας και θα υπερβείτε τα εμπόδια που σας φέρνει η κάθε μέρα!

Βιβλιογραφία

1. Paoli A, Tinsley G, Bianco A, Moro T. The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting. PMID: 30925707 PMCID: PMC6520689 DOI: 10.3390/nu11040719

2. Manoogian ENC, Chaix A, Panda S. When to Eat: The Importance of Eating Patterns in Health and Disease. PMID: 31813351 PMCID: PMC7213043 DOI: 10.1177/0748730419892105

Enable Notifications OK No thanks