431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: H καρδιά και ο εγκέφαλος υπό τον κίνδυνο του “σιωπηλού δολοφόνου”. Τρόποι να αντεπιτεθείτε στην υπέρταση!

H καρδιά και ο εγκέφαλος υπό τον κίνδυνο του “σιωπηλού δολοφόνου”. Τρόποι να αντεπιτεθείτε στην υπέρταση!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση επηρεάζει το μυαλό σας με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και την καρδιά σας. Δεδομένου ότι όλα τα μέρη του σώματός σας βασίζονται στην κυκλοφορία, δεν είναι μόνο η καρδιά σας που μπορεί να επηρεαστεί από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσο πιο υψηλή η πίεση, τόσο πιο δυνατά πρέπει να δουλέψει ο μυς της καρδιάς και, άρα, να καταπονηθεί και σαν ασθένεια είναι γνωστή και σαν “σιωπηλός δολοφόνος” μιας και τα συμπτώματα είναι πολύ περιορισμένα.

Για την ακρίβεια, καρδιά, εγκέφαλος και υπέρταση αλληλοδιαπλέκονται με πολλούς τρόπους.

1. Η υπέρταση, μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο όχι μόνο της καρδιακής προσβολής αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν το αίμα δε ρέει εύκολα, μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθώς και ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά, τα μάτια και, εν τέλει, τον εγκέφαλο.

2. Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοιας.

3. Η διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθηματικό αντίκτυπο. Επηρεάζοντας τις καθημερινές σας συνήθειες, μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσετε άγχος, στρες ή και κατάθλιψη.

4. Η υπέρταση, λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντιστρόφως. Το στρες αυξάνει την παραγωγή ορμονών στο σώμα, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

5. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν συχνά να αποδοθούν, τουλάχιστον εν μέρει, στους ίδιους παράγοντες που προκαλούν υπέρταση. Αυτοί είναι οι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Γι’ αυτό, ενώ η υπέρταση είναι επικίνδυνη πάθηση, είναι και πολύ εύκολο να διορθωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο και να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σας.

Ασκηθείτε όσο πιο συστηματικά μπορείτε.

Ακολουθήστε την κατάλληλη διατροφή, χαμηλή σε αλάτι, για την υγεία της καρδιάς σας.

Κρατήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά για τη φυσική σας κατάσταση επίπεδα.

Διακόψτε επειγόντως το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες.

Επισκεφτείτε τακτικά τον καρδιολόγο σας και λάβετε με συνέπεια την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι αλλαγές αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καρδιάς σας σε φόρμα και τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης μακροπρόθεσμα. Καρδιά, εγκέφαλος και υπέρταση δημιουργούν μια επικίνδυνη σχέση. Τώρα, όμως, ξέρετε! Μην την αφήσετε να αποβεί μοιραία.

Μην περιμένετε να αποκτήσετε υπέρταση, αλλάξτε τις συνήθειές σας και κερδίστε τη ζωή! Αντεπιτεθείτε!

Βιβλιογραφία

1. Harvard Medical School Special Health Report. Controlling Your Blood Pressure – How to keep blood pressure in a healthy range by making lifestyle changes.

2. Harvard Men’s Health Watch. Blood pressure and your brain – How hypertension can affect the brain.

3. American Heart Association. Changes You Can Make to Manage High Blood Pressure – Measuring blood pressure and making the changes that matter.

 

Enable Notifications OK No thanks