431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ύπνος και προπόνηση. 4 Λόγοι για να κοιμάστε ήσυχοι!

Ύπνος και προπόνηση. 4 Λόγοι για να κοιμάστε ήσυχοι!

Είναι, ήδη, γνωστή η σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της συστηματικής άσκησης τόσο για τις επιδόσεις των αθλητών, όσο και για την καλή φυσική κατάσταση του κάθε ασκούμενου. Αυτό που πολλοί αθλητές και ασκούμενοι παραβλέπουν, είναι η σημασία του ύπνου στην προπόνηση. Στην πραγματικότητα, χωρίς έναν καλό ύπνο, υποβαθμίζεται η συμβολή ακόμη και της διατροφής και της άσκησης.

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην προπόνησή σας ένας πλήρης και ποιοτικός ύπνος δεν είναι απλά σημαντικά. Είναι απαραίτητα!

1. Η αυξητική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να χτίσετε τη μυϊκή σας μάζα παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για την ακρίβεια, εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, γνωστό σαν στάδιο 3 NREM. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες σας χαλαρώνουν. Αυτή η χαλάρωση επιτρέπει στους μύες σας να ανακουφιστούν από την ένταση, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων.

Χωρίς επαρκή ύπνο, η παραγωγή αυξητικών ορμονών θα υποστεί βλάβη και στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί. Τα πρωινά θα νιώθετε ακόμη ένταση και πόνους στους μύες σας και αν η έλλειψη ύπνου συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό οι πόνοι να μετατραπούν σε μία χρόνια κατάσταση.

2. Το μεγαλύτερο μέρος της αποκατάστασης των ιστών συμβαίνει όταν κοιμάστε.

Με τα βάρη ή και γενικά με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, δημιουργούνται μικροτραυματισμοί στους μύες σας, σαν μικρές σχισμές. Αυτά τα κύτταρα και οι ιστοί επουλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και κάνουν τους μύες σας δυνατότερους. Ο ύπνος, λοιπόν, ενισχύει συνολικά τη μυϊκή σας μάζα.

3. Λιγότερος ύπνος σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη.

Χωρίς ύπνο επηρεάζεται η έκκριση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της όρεξης και του λίπους. Για την ακρίβεια αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη που διεγείρει την ανάγκη για φαγητό, ενώ μειώνεται η λεπτίνη, που μεταφέρει στον εγκέφαλό σας το μήνυμα ότι είστε χορτάτοι. Το συμπέρασμα είναι, ότι όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο περισσότερο πεινάτε και καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Η έλλειψη ύπνου μειώνει επίσης την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το γλυκογόνο, η πηγή καυσίμου των μυών, μπορεί να μην αναπληρωθεί επαρκώς. Χωρίς τακτική αποκατάσταση του γλυκογόνου, οι αθλητές δε θα μπορούν να προπονούνται το ίδιο έντονα ή συχνά, όσο θα μπορούσαν διαφορετικά. Επιπλέον, όταν μειώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη.

4. Ένας ισορροπημένος ύπνος βελτιώνει το συντονισμό των μυών.

Επειδή ο ύπνος βοηθάει στη σταθεροποίηση της μνήμης, είναι σημαντικός για να απομνημονεύσετε μια προπόνηση, ένα παιχνίδι στο γήπεδο ή μια χορογραφία. Μπορεί βέβαια να οξύνει τις ικανότητές σας και με άλλους τρόπους.

– Αυξάνει την ακρίβεια της σκέψης αλλά και των κινήσεων.

– Ενισχύει την ταχύτητα του χρόνου των αντιδράσεων, δηλαδή των αντανακλαστικών σας.

– Βελτιώνει συνολικά τις επιδόσεις σας.

Η σημασία του ύπνου στην προπόνηση είναι, πλέον κατανοητή. Ανεξάρτητα, όμως και από την προπόνηση, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει συνολικά την υγεία σας. Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία. Αντίστοιχα επηρεάζεται και η ψυχική σας υγεία. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άγχος ή κατάθλιψη.

Η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και των επιδόσεών σας. Τα καλά νέα είναι ότι λειτουργεί και αντίστροφα. Η συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα!

Το σώμα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός αθλητή. Βάλτε το για ύπνο!

Βιβλιογραφία

1. Bird, Stephen P. Sleep, Recovery, and Athletic Performance, A Brief Review and Recommendations. Strength and Conditioning Journal: October 2013 – Volume 35 – Issue 5 – p 43-47 DOI: 10.1519/SSC.0b013e3182a62e2f

2. E Van Cauter, L Plat. Physiology of growth hormone secretion during sleep. PMID: 8627466 DOI: 10.1016/s0022-3476(96)70008-2

Enable Notifications OK No thanks