fbpx
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Seminar icon

Σεμινάριο εξειδικευμένο στην θεραπευτική άσκηση ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

MP Multiple Sclerosis & Exercise Course (MSE)® seminar banner by MPBalatsinos

Σεμινάριο εξειδικευμένο στην θεραπευτική άσκηση ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

LIVE-ONLINE ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
8 | 1 ημέρα
MP Balatsinos
On Demand
Έναρξη
Θέσεις Διαθέσιμες

Το σεμινάριο MP Multiple Sclerosis & Exercise Course (MSE) παρέχει τις κατάλληλες επιστημονικές κατευθύνσεις και εργαλεία στους συμμετέχοντες, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα ατομικό ή ομαδοποιημένο στοχευόμενο πρόγραμμα άσκησης για τα άτομα με ΣΚΠ.

Παρ’ όλη την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν ακόμα κάποια νοσήματα, των οποίων η αιτιολογία, η διάγνωση και η θεραπεία, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο αδιάκοπης έρευνας. H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) (multiple sclerosis-MS), μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «μάστιγα».

Η ΣΚΠ χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με τη συντριπτική πλειοψηφία που προσβάλλονται από την νόσο να αποτελείται από άτομα χρονολογικής ηλικίας 20 έως 40 ετών και σε διπλάσια συχνότητα εμφάνισης της στις γυναίκες να είναι τριπλάσια, σε σχέση με τους άνδρες (3.5/1).

Καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού M.Sc. ́s., Ph.D., P.D. Kάτοχος Διδακτορικού και Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών Α.Π.Θ., Επιστημονική Συνεργάτης Α’ Παν/κής Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ Α.Π.Θ. του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολή. Halliwick Instructor, Clinical Pilates Instructor - Pre/Postnatal Fitness Instructor & TRX Fitness Instructor με πεδίο έρευνας: Νευρο-αποκατάσταση & Θεραπευτική άσκηση στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας το οποίο και υπηρετεί από το 2000 σε συνεργασία με καταξιωμένους νευρολόγους ιατρούς-Καθηγητές της χώρας μας.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών Α.Π.Θ. με ειδικότητα την Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και με αντικείμενο: "Η επίδραση της κολύμβησης ΑμΣΚΠ". Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. με την επίβλεψη-συνεργασία Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής στη κατεύθυνση της Φυσικής Δραστηριότητας για Ειδικούς Πληθυσμούς και θέμα Μεταπτυχιακής Διατριβής: "Η επίδραση θεραπευτικού προγράμματος υδροθεραπείας-κολύμβησης στην κινητική ικανότητα βάδισης ασθενούς με ΣΚΠ" λαμβάνοντας υποτροφία για τις άριστες επιδόσεις της προχώρησε και σε επόμενες Μεταπτυχιακές Σπουδές στo Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. στο πρόγραμμα «Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής» με αντικείμενο την εξειδικευμένη έρευνα: " Διερεύνηση της σύνδεσης της κινητικής ασυμμετρίας των άνω άκρων με την πλευρίωση των απομυελινωτικών εστιών στον εγκέφαλο ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση".

Αναγορεύθηκε την 27.01.2012 αριστούχα Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. επίσης με υποτροφία, έχοντας εκπονήσει διδακτορική διατριβή στον Τομέα Βιολογίας της Άσκησης και ειδικότερα στο Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ιατρικής και Ειδικής Αγωγής, τη Β' Παν/κή Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ, του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής με θέμα: "Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής ασθενών με ΣΚΠ (Μελέτη Περιπτώσεων)". Διετέλεσε μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. - Τομέας Νευροεπιστημών το έτος 2013-2014 λαμβάνοντας υποτροφία από την επιτροπή ερευνών του Α.Π.Θ. και αντικείμενο: Η επίδραση ομαδοποιημένου και στοχευμένου προγράμματος άσκησης ως μέσο προαγωγής της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής ασθενών με ΣΚΠ.

Το Πανεπιστημιακό έτος 2015-2016 έλαβε εκ νέου υποτροφία για την συνέχιση του ερευνητικού της πρωτοκόλλου που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο απόκτησης του Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών. Συνέχισε σε 2ο Μεταδιδακτορικό κύκλο στον τομέα της Ιατρικής & Επιστημών Υγείας με διάκριση και νέα υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών υποτροφιών Ι.Κ.Υ., στο αντικείμενο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στην παρούσα φάση εκπονεί (3η) μεταδιδακτορική έρευνα (αριθμ.45/25-6-2019) στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας με θέμα: “Η επίδραση θεραπευτικού πρωτοκόλλου αερόβιας και αναερόβιας άσκησης με αντιστάσεις σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις: νοητικής, λειτουργικής και ψυχολογικής κατάστασης με συστοιχία βιολογικών συνιστωσών και ποιότητας ζωής”.

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια:
Τσολάκη Μαγδαληνή, Καθηγήτρια Νευρολογίας Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Διευθύντρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: Επιστήμες Υγείας – Ιατρική του αθλητισμούΤο επιστημονικό της έργο συμπληρώνουν συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα: α) της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ., β) διαφόρων Ευρωπαϊκών φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά, ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια, προσκεκλημένες εισηγήσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια, εισηγήσεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και προσκεκλημένες εισηγήσεις σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και σε Προπτυχιακούς κύκλους μαθημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών. Διετέλεσε εκπαιδευτικός Eιδικής Φυσικής Αγωγής στην Α/θμια και Β/θμια Δημόσια Εκπαίδευση από το 2004 καθώς και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση των Δημοσίων ΙΕΚ με αντικείμενο την άσκηση και αποκατάσταση έως και το 2014 που ανήκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας-Χορτιάτη καθώς και στη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού – Ευόσμου στο πλαίσιο ΠΑγΟ και στο αντίστοιχο πρόγραμμα άσκησης Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις και Αυτοάνοσα νοσήματα. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Επιστημονικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Άσκησης Α.μεΑ. του Πανεπιστημιακού. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Επιστημονικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Άσκησης Α.μεΑ. του AUTH GYM & Επιστημονική Σύμβουλος Αποκατάστασης της Ελληνικής Εταιρίας ΣΚΠ και μέλος Δ.Σ.
Instructor icon
Γαροπούλου Βασιλική

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), (multiple sclerosis – MS) είναι μια χρόνια, αυτοάνοση φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος, άγνωστης αιτιολογίας, η οποία αποτελεί την κυριότερη αιτία επίκτητης νευρολογικής βλάβης σε νεαρούς ενήλικες και τη συχνότερη απομυελινωτική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), με συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από την ΠΣ να είναι νέοι 20-40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της στις γυναίκες να είναι τριπλάσια, σε σχέση με τους άνδρες (3.5/1).

Πρόκειται ουσιαστικά για φλεγμονώδη νόσο που χαρακτηρίζεται από εστίες απομυελίνωσης, “ρήξη” του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και διάχυτη διαταραχή της λευκής ουσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την παθοφυσιολογία της νόσου και τους περιορισμούς για την δημιουργία κατάλληλων πρωτοκόλλων άσκησης έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε ανθρώπους με ΣΚΠ να ξεκινούν συστηματικά πρόγραμμα άσκησης, από την αρχή δηλαδή της διάγνωσης τους και μόνο απόλυτα στοχευμένα θα μπορέσει να διατηρηθεί υψηλό το λειτουργικό τους επίπεδο. Η θεραπευτική άσκηση (στοχευμένη άσκηση) ξεκινά με τη διάγνωση της νόσου και συμπληρώνει όποια άλλη ιατρική θεραπευτική προσέγγιση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς (περίπου 2,5 εκατομμύρια διεθνώς και 12.000 στη Ελλάδα) να παρουσιάζουν σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συμμετοχή των ασθενών με ΣΚΠ σε κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης της νόσου, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση του κινητικού και λειτουργικού τους επιπέδου.

Η οργανωμένη, συστηματική και εξατομικευμένη άσκηση θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΣΚΠ, με μείωση των επικείμενων επιπλοκών της πάθησης και της εμφάνισης δευτεροπαθών καταστάσεων αυτής.

Υπεύθυνη Εισηγήτρια:
Dr. Γαροπούλου Βασιλική

Καθηγήτρια Ειδ.Φυσικής Αγωγής M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Επ.Σύμβουλος Nευροαποκατάστασης & Θεραπευτικής Άσκησης 

Στην 1η ενότητα θα δοθούν οι κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό του προγράμματος θεραπευτικής άσκησης και ποιές είναι οι κατάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές σχετικά με τη λειτουργική ικανότητα και τις ανάγκες των ασθενών με ΣΚΠ, πάντα σύμφωνα με την πορεία της νόσου οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια και χωρίς επιδείνωση της κλινικής εικόνας των συμμετεχόντων ασθενών.

 

Θα πραγματοποιηθεί σύντομη ιστορική αναδρομή: Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες παρατηρήθηκε η πρώτη εμφάνιση της νόσου, η κλινική εικόνα των ασθενών όπως αυτή είχε καταγραφεί, οι θεωρίες της αιτιολογίας της νόσου όπως αυτές αναφέρθηκαν στα άρθρα της εποχής, οι θεραπείες εκλογής και γενικά πως άρχισε να αναπτύσσεται το ενδιαφέρον γύρω από την ασθένεια από το 1822, οπότε και έγινε η πρώτη καταγραφή της πάθησης, φτάνοντας στο σήμερα. 

 

Θα αναλυθεί η φυσιολογία και η ανατομία του ΚΝΣ, δίνοντας βαρύτητα στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η νόσος. 

 

Θα αναπτυχθεί η παθοφυσιολογία και θα αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι πλάκες σε όλο το μήκος του ΚΝΣ με αποτέλεσμα την απώλεια της μυελίνης ουσίας καθώς και ο μηχανισμός δράσης της νόσου. 

 

Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά στην επιδημιολογία της ασθένειας: οι γεωγραφικοί, οι φυλετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ο ρόλος που έχει η ηλικία στην έναρξη της νόσου. Ακολουθεί η εξέλιξη και η πορεία της ΣΚΠ. Αναλύονται οι μορφές της νόσου καθώς και οι αιτιολογικοί παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια καθώς και οι παράγοντες που την επιβαρύνουν. 

 

Θα αναλυθεί η συμπτωματολογία της νόσου ανάλογα με τον τύπο της αλλά και συμπτώματα που είναι περισσότερο κοινά στους ασθενείς. 

 

Θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση της ΣΚΠ και που βασίζεται αυτή. 

 

Επίσης θα συζητηθεί η πρόγνωση που έχει η ασθένεια ανάλογα με την εκάστοτε μορφή της και αν αυτό ισχύει ή όχι. Τέλος, στην κλινική εικόνα παρουσιάζονται τα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς με ΣΚΠ. 

 

Θα συγκεκριμενοποιήσουμε τις βασικές αρχές των προγραμμάτων άσκησης και ποιες οι μορφές άσκησης που ενδείκνυται και αντενδείκνυται. Βασικός Αναλυτικός οδηγός θεραπευτικής άσκησης στην ΣΚΠ. Φυσικά θα δούμε πως η ΣΚΠ επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς και την σχέση με το περιβάλλον του και ποιος ο ρόλος και η βαρύτητα των θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης στο πεδίο αυτό. 

 

Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τα χαρακτηριστικά της ΣΚΠ των ασκούμενων που θα κληθούν να δουλέψουν μαζί με ασφάλεια, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση όχι μόνο στην κλινική τους εικόνα αλλά και στην ποιότητα ζωής τους όπως οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν και συστήνουν, μετά από την συμμετοχή τους σε ενδεδειγμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης.

 

Υπεύθυνη Εισηγήτρια:
Dr. Γαροπούλου Βασιλική

Καθηγήτρια Ειδ.Φυσικής Αγωγής M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Επ.Σύμβουλος Nευροαποκατάστασης & Θεραπευτικής Άσκησης 

Στη 2η ενότητα θα συζητηθούν:

 

Υπάρχει καταλληλότερη μορφή άσκησης;

Πότε το ΑμΣΚΠ πρέπει να ασκείται;

Για πόσο και γιατί; Τι πρέπει να αποφευχθεί;

Ποιοι οι περιορισμοί που απορρέουν από τη νόσο;

Πόσα συνολικά σετ; Πόσες συνολικές επαναλήψεις; Πόση ανάπαυση;

Ποια είναι η κατάλληλη συχνότητα άσκησης για τα ΑμΣΚΠ;

Ποια συνδυαστικά προγράμματα άσκησης για τα ΑμΣΚΠ συστήνονται ως καταλληλότερα;

Πως προσαρμόζεται το πρόγραμμα άσκησης στα νέα δεδομένα;

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στις προσαρμογές του ΚΝΣ στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου;

Ποια είναι η σχέση της άσκησης με την ποιότητα ζωής του ΑμΣΚΠ και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ποια είναι η προτεινόμενη διατροφή για τα ΑμΣΚΠ; υπάρχει; και αν ναι πως αυτή σχετίζεται με την συμμετοχή τους σε προγράμματα άσκησης; πως αυτή σχετίζεται με την ποιότητα ζωής τους;

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ & ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Σε ποιους απευθύνεται

 • Φοιτητές ΣΕΦΑΑ
 • Απόφοιτους ΣΕΦΑΑ
 • Απόφοιτους ΙΕΚ
 • Απόφοιτους Ιδιωτικών Σχολών FITNESS
 • Φυσικοθεραπευτές
 • Άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ
 • Φροντιστές ατόμων με ΣΚΠ
 • Επαγγελματίες ειδικοτήτων υγείας
 • Ειδικούς θεραπευτικής γυμναστικής
 • Στελέχη κέντρων αποκατάστασης
 • Νοσηλευτές
 • Ψυχολόγους
 • Διατροφολόγους – Διαιτολόγους
 • Σε αθλούμενους με ΣΚΠ που ψάχνουν εξειδικευμένες απαντήσεις
 • Και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για την πιο πολυσυζητημένη και πολύπλευρη νόσο της ΣΚΠ.

Εξετάσεις

Δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ο κάθε συμμετέχοντας με την εγγραφή του αποκτά προσωπικό λογαριασμό στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Ε-Studies της MP Balatsinos, μέσα από την οποία έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου.

Βεβαίωση Παρακολούθησης

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου αποστέλλεται στον σπουδαστή βεβαίωση παρακολούθησης σε pdf ηλεκτρονικό αρχείο.

Seminar icon

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

-Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας από τους εκπροσώπους μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.
-Εάν είστε μέλος της MP Community συνδεθείτε στο προφίλ σας και στείλτε μήνυμα ενδιαφέροντος από την ειδική φόρμα επικοινωνίας.