fbpx
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Seminar icon

MP Chronic Autoimmune Diseases®

MP Chronic Autoimmune Diseases® seminar banner by MPBalatsinos

MP Chronic Autoimmune Diseases®

ΔYNATOTHTA ONLINE ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
8 ώρες | 1 Ημέρα
MP Balatsinos
To Be Announced
Έναρξη
Θέσεις Διαθέσιμες

Χρόνια Αυτοάνοσα νοσήματα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε πάσχοντες που έχουν διαγνωστεί με κάποια αυτοάνοση διαταραχή ώστε να βοηθηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων, στην επανάκτηση της ευεξίας με στόχο την υγεία και συγγενείς τους, σε άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους προλαμβάνοντας αυτοάνοσες διαταραχές, καθώς και σε επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο της διατροφής και της υγείας, επιστήμονες υγείας: διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και φοιτητές από αντίστοιχα θεματικά πεδία (Ιατρικής, Διατροφολογίας, Διαιτολογίας), αλλά και γονείς και φυσικά κάθε ενδιαφερόμενο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας που δουλεύει αδιάκοπα ώστε να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει απειλές κάθε είδους, όπως ιούς και βακτήρια. Μερικές φορές όμως αυτός ο μηχανισμός δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει σωστά τα ξένα κύτταρα αλλά να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς του ίδιου του σώματος.

Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι εκδηλώνεται ένα αυτοάνοσο νόσημα. Στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων κατατάσσονται περισσότερα από 100 νοσήματα.

Οι επιπλοκές του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα νοσήματα (θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ.) παρουσιάζουν σημαντική έξαρση στον ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 5 Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση πάθηση.

Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών.

 

Τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι:

– Ρευματοειδής αρθρίτιδα (αρθρώσεις)
– Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (συνδετικός ιστός, αρθρώσεις, νεφρά, δέρμα, πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλος)
– Σακχαρώδης διαβήτης τύπου I – νεανικός διαβήτης (πάγκρεας, β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans)
– Σκλήρυνση κατά πλάκας (νευρικός ιστός, μυελίνη νεύρων)
– Λεύκη (μελανινοκύτταρα του δέρματος)
– Ψωρίαση (δέρμα)
– Γυροειδής αλωπεκία (θύλακες τριχών)
– Σύνδρομο Sjogren (δακρυϊκοί, σιελογόνοι αδένες)
– Μυασθένεια Gravis (νευρομυϊκή σύναψη)
– Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ερυθρά αιμοσφαίρια)
– Κακοήθης αναιμία (κύτταρα ενδοθηλίου στομάχου, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια)
– Αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία (αιμοπετάλια)
– Αγγειίτιδες (τοίχωμα αγγείων)
– Νόσος του Crohn (έντερο)
– Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (αρθρώσεις σπόνδυλοι)
– Πέμφιγα (δέρμα – υποδόριο)
– Συστηματική σκλήρυνση ή Σκληρόδερμα (συνδετικός ιστός, αγγεία, κολλαγόνες και ελαστικές ίνες διαφόρων οργάνων – πνεύμονες, καρδιά, νεφροί)
– Δερματομυοσίτιδα – Πολυμυοσίτιδα – Ρευματική πολυμυαλγία (δέρμα, μύες)
– Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό), Νόσος του Graves (οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό), (κύτταρα του θυρεοειδή αδένα)
– Νόσος του Addison, (επινεφρίδια)
– Αυτοάνοσα νοσήματα του συνδετικού ιστού (συνδετικός ιστός)

Ο ρόλος της Διατροφής
Η φλεγμονώδης διατροφή όπως και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δημιουργεί Χρόνιες Φλεγμονές και απορρύθμιση του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος.

Τροφές φτωχές σε Θρεπτικά Συστατικά
Η συστηματοποίηση με σκοπό  την αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων, έχει οδηγήσει στην μείωση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.
Στα ράφια των σουπερμάρκετ πλέον, κυριαρχούν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που ενώ καλύπτουν άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού (λόγω της περίσσειας σακχάρων που περιέχουν), το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο
Το 80% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος εξαρτάται από το γαστρεντερικό σύστημα. Μία διατάραξη στη χλωρίδα του εντέρου οδηγεί άμεσα στη μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία των κυτταρικών λειτουργιών.

 

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις απαραίτητες αλλαγές των διατροφικών τους συνηθειών για την βελτίωση και διατροφική φροντίδα του αυτοάνοσου τους νοσημάτος.

Ακόμα, θα διδαχθούν πρωτόκολλα εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής για την βελτίωση της υγείας τους.

Θα αναλυθούν οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνοντας τις στρατηγικές λύσεις αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ ενώ θα δοθεί τεκμηρίωση των ωφελειών τους με επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα.

Επιπλέον, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία μέσω της διατροφής και το ποια διατροφή είναι ιδανική για κάθε αυτοάνοσο νόσημα είναι τελικά θέμα πολύ… προσωπικό, επομένως συνιστάται η συμβουλή και καθοδήγηση του γιατρού και διατροφολόγου /ή εξειδικευμένου ειδικού υγείας ώστε να σχεδιαστεί ένα διατροφικό πλάνο κατάλληλο για τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πάσχοντα, πάντοτε με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση και τον περιορισμό των εξάρσεων του νοσήματος.

Πατήστε στις θεματικές ενότητες και ενημερωθείτε αναλυτικά για τη θεματολογία του σεμιναρίου:

Καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού M.Sc. ́s., Ph.D., P.D. Kάτοχος Διδακτορικού και Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών Α.Π.Θ., Επιστημονική Συνεργάτης Α’ Παν/κής Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ Α.Π.Θ. του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολή. Halliwick Instructor, Clinical Pilates Instructor - Pre/Postnatal Fitness Instructor & TRX Fitness Instructor με πεδίο έρευνας: Νευρο-αποκατάσταση & Θεραπευτική άσκηση στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας το οποίο και υπηρετεί από το 2000 σε συνεργασία με καταξιωμένους νευρολόγους ιατρούς-Καθηγητές της χώρας μας.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών Α.Π.Θ. με ειδικότητα την Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και με αντικείμενο: "Η επίδραση της κολύμβησης ΑμΣΚΠ". Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. με την επίβλεψη-συνεργασία Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής στη κατεύθυνση της Φυσικής Δραστηριότητας για Ειδικούς Πληθυσμούς και θέμα Μεταπτυχιακής Διατριβής: "Η επίδραση θεραπευτικού προγράμματος υδροθεραπείας-κολύμβησης στην κινητική ικανότητα βάδισης ασθενούς με ΣΚΠ" λαμβάνοντας υποτροφία για τις άριστες επιδόσεις της προχώρησε και σε επόμενες Μεταπτυχιακές Σπουδές στo Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. στο πρόγραμμα «Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής» με αντικείμενο την εξειδικευμένη έρευνα: " Διερεύνηση της σύνδεσης της κινητικής ασυμμετρίας των άνω άκρων με την πλευρίωση των απομυελινωτικών εστιών στον εγκέφαλο ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση".

Αναγορεύθηκε την 27.01.2012 αριστούχα Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. επίσης με υποτροφία, έχοντας εκπονήσει διδακτορική διατριβή στον Τομέα Βιολογίας της Άσκησης και ειδικότερα στο Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ιατρικής και Ειδικής Αγωγής, τη Β' Παν/κή Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ, του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής με θέμα: "Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής ασθενών με ΣΚΠ (Μελέτη Περιπτώσεων)". Διετέλεσε μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. - Τομέας Νευροεπιστημών το έτος 2013-2014 λαμβάνοντας υποτροφία από την επιτροπή ερευνών του Α.Π.Θ. και αντικείμενο: Η επίδραση ομαδοποιημένου και στοχευμένου προγράμματος άσκησης ως μέσο προαγωγής της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής ασθενών με ΣΚΠ.

Το Πανεπιστημιακό έτος 2015-2016 έλαβε εκ νέου υποτροφία για την συνέχιση του ερευνητικού της πρωτοκόλλου που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο απόκτησης του Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών. Συνέχισε σε 2ο Μεταδιδακτορικό κύκλο στον τομέα της Ιατρικής & Επιστημών Υγείας με διάκριση και νέα υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών υποτροφιών Ι.Κ.Υ., στο αντικείμενο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στην παρούσα φάση εκπονεί (3η) μεταδιδακτορική έρευνα (αριθμ.45/25-6-2019) στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας με θέμα: “Η επίδραση θεραπευτικού πρωτοκόλλου αερόβιας και αναερόβιας άσκησης με αντιστάσεις σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις: νοητικής, λειτουργικής και ψυχολογικής κατάστασης με συστοιχία βιολογικών συνιστωσών και ποιότητας ζωής”.

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια:
Τσολάκη Μαγδαληνή, Καθηγήτρια Νευρολογίας Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Διευθύντρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: Επιστήμες Υγείας – Ιατρική του αθλητισμούΤο επιστημονικό της έργο συμπληρώνουν συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα: α) της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ., β) διαφόρων Ευρωπαϊκών φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά, ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια, προσκεκλημένες εισηγήσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια, εισηγήσεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και προσκεκλημένες εισηγήσεις σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και σε Προπτυχιακούς κύκλους μαθημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών. Διετέλεσε εκπαιδευτικός Eιδικής Φυσικής Αγωγής στην Α/θμια και Β/θμια Δημόσια Εκπαίδευση από το 2004 καθώς και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση των Δημοσίων ΙΕΚ με αντικείμενο την άσκηση και αποκατάσταση έως και το 2014 που ανήκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας-Χορτιάτη καθώς και στη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού – Ευόσμου στο πλαίσιο ΠΑγΟ και στο αντίστοιχο πρόγραμμα άσκησης Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις και Αυτοάνοσα νοσήματα. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Επιστημονικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Άσκησης Α.μεΑ. του Πανεπιστημιακού. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνη Επιστημονικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Άσκησης Α.μεΑ. του AUTH GYM & Επιστημονική Σύμβουλος Αποκατάστασης της Ελληνικής Εταιρίας ΣΚΠ και μέλος Δ.Σ.
Instructor icon
Γαροπούλου Βασιλική
Απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών τίτλων: “Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity” το 2015 και το ΠΜΣ του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας με κατεύθυνση την Κλινική Διαιτολογία το 2016. Εισηγήτρια στην ενότητα "Διατροφή και Άσκηση" του MP Personal Trainer Basic Course.
Instructor icon
Τζιοβάρα Ευριδίκη
 • Εισαγωγή στα χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα. Οι αιτίες που μας οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή και ανοσολογικές αντιδράσεις-αυτοάνοσα.
 • Πώς τα αυτοάνοσα συνδέονται με το μικροβίωμα του εντέρου και πώς μπορεί να πυροδοτηθούν σε κάποιον οργανισμό. Οι παράγοντες που διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου, ώστε να αυξάνονται τα παθογόνα βακτήρια και να «μεταλλάσσονται» τα υπάρχοντα καλά (θεωρία: good bacteria gone bad).
 • Πώς η δυσβιώση στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές και αυτοάνοσα;
 • Ο τρόπος που μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλος από τη δυσβίωση του εντέρου και οι συνέπειες αυτού (σύγχυση εγκεφάλου [brain fog], νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ο.κ.).
 • Πώς η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό.
 • Οι τύποι διατροφής που έχουν ερευνηθεί (νηστειοθεραπεία, κετογονική δίαιτα, φυτοφαγική διατροφή) και ποια είναι η καλύτερη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 • Ποιος τύπος διατροφής συνδέεται με τα αυτοάνοσα και ποια τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας. Τι λένε οι τελευταίες έρευνες.
 • Τι συμβαίνει με κάποιες υγιεινές τροφές που όμως δεν ενδείκνυνται για κάποια αυτοάνοσα.
 • Tα προβιοτικά και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενδείκνυνται για το ανοσοποιητικό, είναι όλες οι καλλιέργειες προβιοτικών κατάλληλες για όλους;
 • Ποιες τροφές και φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή;
 • Μπορεί η διατροφή να αποτελέσει ιατρική θεραπεία και αν ναι, ποια διατροφή είναι κατάλληλη και από ποια ηλικία πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τη διατροφή των παιδιών.
 • Τι πρέπει να κάνουμε σε ολιστικό επίπεδο και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας για τη βελτίωση της υγείας μας (προτάσεις για καλύτερη ποιότητα ύπνου, τρόποι άσκησης, απομάκρυνση τοξικών και βλαβερών ουσιών από την κουζίνα μας, σωστή αποθήκευση τροφίμων, τρόποι μαγειρέματος, ετικέτες τροφίμων, ποια βιολογικά τρόφιμα επιλέγουμε και ποια αποφεύγουμε και πολλά ακόμη).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ & ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Σε ποιους απευθύνεται

 • Φοιτητές ΣΕΦΑΑ
 • Απόφοιτους ΣΕΦΑΑ
 • Απόφοιτους ΙΕΚ
 • Απόφοιτους Ιδιωτικών Σχολών FITNESS
 • Διατροφολόγους – Διαιτολόγους
 • Και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τη διατροφή στον τομέα της άθλησης.

Εξετάσεις

Δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ο κάθε συμμετέχοντας με την εγγραφή του αποκτά προσωπικό λογαριασμό στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Ε-Studies της MP Balatsinos, μέσα από την οποία έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου.

Βεβαίωση Παρακολούθησης

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου αποστέλλεται στον σπουδαστή βεβαίωση παρακολούθησης σε pdf ηλεκτρονικό αρχείο.

Seminar icon

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τα προσωπικά στοιχεία των ενδιαφερομένων, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την εταιρία χωρίς να παρέχονται σε τρίτους. Με την αποστολή των στοιχείων τους οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι συμφωνουν με την αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών τους δεδομένων από την εταιρία για εσωτερικούς σκοπούς (διοργανώσεις, προσκλήσεις, ενημερώσεις προϊόντων) υπό την τήρηση των ισχυόντων κανόνων προστασίας δεδομένων.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (πλην του email) στην αίτηση με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες (εαν χρειάζεται).

Πώς μάθατε για εμάς;