431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση και διατροφικές διαταραχές: σημάδια κινδύνου

Άσκηση και διατροφικές διαταραχές: σημάδια κινδύνου

Φαινομενικά ακίνδυνα σημάδια μπορούν να διαιωνίσουν έναν φαύλο κύκλο και να οδηγήσουν τον πελάτη σας σε μία κατάσταση αυτο – τραυματισμού.

Νομίζετε ότι έρχεστε αντιμέτωποι με στόχους fitness αλλά στην πραγματικότητα έρχεστε αντιμέτωποι με μία διατροφική διαταραχή.

Αυτό το παράδειγμα είναι αρκετά επίφοβο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, o personal trainer δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της διατροφικής διαταραχής και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε εάν ένας πελάτης είναι απλά αρκετά αφοσιωμένος και πιστός στο προπονητικό/διατροφικό πρόγραμμα ή αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό ιατρικό θέμα, όπως είναι τα εξής:

➢ Ανορεξία
➢ Βουλιμία
➢ Υπερφαγία
➢ Ορθορεξία

Χρησιμοποιώντας λανθασμένα κίνητρα του τύπου ”Έλα, συνέχισε, μπορείς, το καλοκαίρι είναι κοντά, πρέπει να δείχνεις τέλεια στο μαγιό σου’’, κάποιοι personal trainers οδηγούν τον πελάτη σε μία τοξική και αγχώδη κατάσταση, η οποία σταδιακά του ρίχνει την αυτοπεποίθηση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις φράσεις που συχνά χρησιμοποιούν οι πελάτες ενώ στην παρένθεση αναφέρεται η διαταραχή που μπορεί να συνδέεται με αυτήν την φράση:

– ”Νιώθω χοντρή και αποκρουστική” (ορθορεξία/ βουλιμία)
– ”Γιατί δεν μπορώ να φάω σαν κανονικός άνθρωπος;” (υπερφαγία)
– ”Ποιο διατροφικό πλάνο να ακολουθήσω για να χάσω όλα τα περιττά κιλά γρήγορα;” (ανορεξία/βουλιμία)
– ”Θέλω να δείχνω σαν τον /την …….. ” (ανορεξία, δυσμορφία σώματος)
– ”Νιώθω ότι το φαγητό είναι ο εχθρός μου – ή το ναρκωτικό μου” (υπερφαγία)
– ”Πρέπει να πετύχω τον στόχο κιλών μου μέχρι την Παρασκευή – είμαι πρόθυμος/η να κάνω τα πάντα” (ανορεξία)
– ”Τι μπορώ να κάνω επιπλέον στο σπίτι – δεν νιώθω ότι με καλύπτει η προπόνηση” (ανορεξία/βουλιμία)

Αυτές οι φράσεις είναι όλες φράσεις φόβου μήπως αυξηθεί το βάρος τους. Η προπόνηση γι’ αυτούς θεωρείται τιμωρία και κάτι εθιστικό.

Ενδυμασία

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώμα τους. Μάλιστα, θα πρέπει να παρατηρήσετε τους πελάτες που φορούν συχνά σκουρόχρωμα φαρδιά ρούχα στις προπονήσεις.

Εθισμός

Ακούστε προσεκτικά τους πελάτες που μιλούν για την συχνότητα των προπονήσεων τους. Επίσης, παρατηρήστε τον τόνο της φωνής τους και τις κινήσεις των ματιών. Εάν ένας πελάτης είναι παθιασμένος με το fitness και θέλει απλά να πετύχει προπονητικούς στόχους, δεν θα έλεγε ποτέ ”Πρέπει να πάω στο γυμναστήριο 6 φορές αυτήν την εβδομάδα’’. Αντίθετα, θα το πει με πιο αισιόδοξο τρόπο και θα πηγαίνει στο γυμναστήριο επειδή το έχει ανάγκη και το θέλει.
Οι πελάτες που ίσως υποφέρουν από κάποια διαταραχή φαίνεται ότι κάνουν από αγγαρεία. Η ενέργεια και η κίνηση τους έχουν σχεδόν πάντα μέσα το στοιχείο του φόβου.

Σχέση με το φαγητό

Είναι βασικό να προσέξετε τους πελάτες που ασχολούνται έντονα με τις θερμίδες των τροφών και το εκφράζουν. Το άτομο που έχει κάποια διατροφική διαταραχή κάνει υπερ-ανάλυση των συστατικών των τροφών και αναζητά μανιωδώς το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών. Ένας πελάτης που έχει καλή σχέση με το φαγητό θα θεωρήσει την προπόνηση ευεργετική για την υγεία του και θα φάει επειδή πεινάει. Οι πράξεις τους δηλαδή συνδέονται με το πώς νιώθουν με το σώμα τους και όχι με παιχνίδια του μυαλού. Από την άλλη πλευρά, το μυαλό ενός πελάτη που υποφέρει από διαταραχές διατροφής δεν βασίζεται στο επίπεδο της υγείας και της πείνας.

Γενικότερα, οι ανάγκες του σώματος δεν πρέπει να εκλαμβάνονται με φόβο. Ο εθισμός και οι περιοριστικές συμπεριφορές είναι αντιπροσωπευτικές των διατροφικών διαταραχών

Η ζυγαριά

Ο πελάτης σας μιλάει συνεχώς για το βάρος του; Παρατηρήστε την συμπεριφορά του όταν έρχεται στο γυμναστήριο και όταν φεύγει. Εάν ανεβαίνει συνέχεια στην ζυγαριά που υπάρχει στον χώρο και συζητά το βάρος του, αυτό είναι ένα αρνητικό σημάδι.
Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από διατροφικές διαταραχές δεν είναι ικανοποιημένοι σχεδόν πότε από το βάρος του σώματος τους, κατηγορούν τον εαυτό τους και ακολουθούν αυστηρότερα προγράμματα διατροφής και εκγύμνασης.

Συμπερασματικά, η προσέγγιση του ατόμου που ίσως υποφέρει από κάποια διατροφική διαταραχή απαιτεί υπομονή, σωστή παρατήρηση και καλή επικοινωνία. Το καλύτερο θα είναι να αποκτήσετε μία υγιή σχέση με τον πελάτη, έτσι ώστε να μπορεί να μιλήσει άνετα μαζί σας και χωρίς δισταγμό. Από τη στιγμή που καταφέρετε να ”χτίσετε” μία καλή σχέση μαζί του, μπορεί πιο εύκολα να μοιραστεί το πρόβλημα μαζί σας και να ζητήσει βοήθεια. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να σώσετε τη ζωή κάποιου.

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks