431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Θα επιλέγατε διαλειμματική νηστεία ή δίαιτα;

Θα επιλέγατε διαλειμματική νηστεία ή δίαιτα;

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι δίαιτα, είναι ένα πρότυπο διατροφής. Είναι ένας τρόπος να προγραμματίζετε τα γεύματα σας και αυτό συμβαίνει γιατί δεν αλλάζει τις ποσότητες φαγητού, αλλά τις ώρες που τρώτε.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μην βάζετε κιλά χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια “τρελή” διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μεγαλύτερα γεύματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον η διαλειμματική νηστεία είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Ίσως το πιο σημαντικό σε αυτό το πρότυπο διατροφής είναι πως η στρατηγική για χάσιμο βάρους ή σε άλλες περιπτώσεις διατήρησης του σε σταθερά επίπεδα απαιτεί πολύ μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά σας.

 

Πως λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία;

Για να κατανοήσουμε πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στην «κατάσταση τροφοδότησης» και την «κατάσταση νηστείας».

Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση τροφοδότησης όταν λαμβάνει και απορροφά τρόφιμα. Συνήθως αυτή ξεκινά όταν αρχίζετε να τρώτε και διαρκεί 3-5 ώρες καθώς το σώμα σας χωνεύει το φαγητό. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο για το σώμα να κάψει λίπος επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το σώμα οδηγείται σε αυτό που ονομάζεται «μετα-απορροφητικο» και τότε είναι που σταματάτε να επεξεργάζεστε ένα γεύμα. Η κατάσταση μετά την απορρόφηση, οδηγεί στην κατάσταση νηστείας και διαρκεί από 8-12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας. Είναι πολύ πιο εύκολο για το σώμα σας να κάψει λίπος στην κατάσταση νηστείας επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά.

Επειδή σπάνια κάποιος μπαίνει στην κατάσταση νηστείας μετά το τελευταίο γεύμα, είναι σπάνιο το σώμα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση καύσης λίπους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν αυτού του είδους τη νηστεία να χάνουν βάρος χωρίς να αλλάξουν αυτό που τρώνε, ή την ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνουν.

 

Ποια είναι τα οφέλη;

Η απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντική αλλά δεν είναι το μοναδικό όφελος!

  • Κάνει την ημέρα σας πιο απλή.

Είστε αρκετά μεγάλοι για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας ή να μειώσετε το στρες; Η διαλειμματική νηστεία είναι εδώ για να κάνει τη ζωή σας πολύ πιο απλή. Όταν ξυπνάτε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πρωινό! Μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

  • Βοηθά στη μακροζωία.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια γνωρίζουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων είναι ένας τρόπος για την επιμήκυνση της ζωής. Αυτό έχει λογική αφού όταν λιμοκτονείτε, το σώμα βρίσκει τρόπους να παρατείνει τη ζωή σας. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα! Ποιος θέλει να λιμοκτονεί προκειμένου να ζήσει περισσότερο;

Τα καλά νέα είναι πως πολλοί από τους μηχανισμούς στο ανθρώπινο σώμα για την επέκταση της ζωής και τον περιορισμό των θερμίδων  είναι ίδιοι και ενεργοποιούνται από τη διαλειμματική νηστεία.

  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Όσον αφορά αυτό το θέμα δεν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη έρευνα για τη σχέση καρκίνου και νηστείας. Ωστόσο οι πρώτες αναφορές φαίνονται θετικές.

Μια μελέτη που έγινε σε 10 ασθενείς με καρκίνο έδειξε πως οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να μειωθούν με νηστεία πριν την θεραπεία. Το ίδιο πράγμα υποστηρίζει και μια άλλη μελέτη που έγινε με ημερήσια νηστεία σε ασθενείς με καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η νηστεία πριν την χημειοθεραπεία θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερα ποσοστά θεραπείας και λιγότερους θανάτους.

Εκτός από τη μείωση της εμφάνισης καρκίνου βοηθά επίσης και στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Είναι πολύ πιο εύκολη από νηστεία.

Ο λόγος για τον οποίο πολλοί διαιτολόγοι αποτυγχάνουν, δεν είναι επειδή κάνουν λάθος επιλογή σε τρόφιμα αλλά γιατί δεν κάνουν τους πελάτες τους να ακολουθούν μια πραγματικά μακροπρόθεσμη διατροφή. Δεν είναι πρόβλημα διατροφής είναι πρόβλημα αλλαγής συμπεριφοράς.

Σε έρευνα που έχει διεξαχθεί, διαπιστώθηκε πως ήταν αρκετά αποτελεσματική ως προς την απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσει κάποιος τη ρουτίνα της διαλειμματικής νηστείας στην καθημερινότητα του. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει τη διαλειμματική νηστεία να έχει μεγάλη απήχηση.

 

Παραδείγματα διάφορων μοντέλων διαλειμματικής νηστείας

  1. Το μοντέλο 16-8. Μπορείτε να τρώτε όλα τα γεύματα σε ένα παράθυρο 8 ωρών ενώ τις υπόλοιπες 16 όχι. Δεν έχει σημασία ποιες ώρες θα είναι αυτές. Είτε το κάνετε 8 το πρωί με 4 το μεσημέρι, είτε 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ, είτε 2 το μεσημέρι με 10 το βράδυ. Μπορείτε να ορίσετε σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια πιο ωράριο σας βολεύει. Αυτό το πρόγραμμα βοηθάει εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.

 

  1. Το μοντέλο της 24ωρης νηστείας μια φορά την εβδομάδα. Αυτό το μοντέλο είναι ιδανικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους χωρίς να χάσουν κιλά, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν όλα τα οφέλη της.

 

  1. Το διαδοχικό μοντέλο ημερών νηστείας με ημερών μη νηστείας. Πιο ήπιο πλάνο απώλειας βάρους ή διατήρησης του, κρατώντας όλα τα οφέλη της νηστείας.

 

  1. Το μοντέλο 5-2 . δηλαδή 5 μέρες της εβδομάδας μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε και 2 μέρες καταναλώνετε υποθερμιδική δίαιτα με 500-600 θερμίδες.

 

Οι οδηγίες γιατρού ή έμπειρου διατροφολόγου είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε μοντέλο νηστείας.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks