431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Περιτονία, το «αόρατο δέρμα»

Περιτονία, το «αόρατο δέρμα»

,

Τι είναι η περιτονία; Με απλά λόγια είναι συνδετικός ιστός. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο σε όλο το σώμα. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και αποτελεί το περίβλημα γύρω από τους μύες καθώς και από ομάδες μυών. Επίσης περιβάλλει τα όργανα, τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα περιφερειακά όργανα. Ουσιαστικά τα προστατεύει. Παρέχει στο σώμα σταθερότητα αλλά και κίνηση.

Από τι αποτελείται η περιτονία;

Είναι ένα τρισδιάστατο ύφασμα από ίνες και τζελ, κατασκευασμένο από τρία βασικά συστατικά : κολλαγόνο, ελαστίνη και μια ουσία η οποία ονομάζεται μεσοκυττάριο υγρό.

Το κυρίαρχο υλικό είναι το κολλαγόνο. Οι ίνες κολλαγόνου είναι ισχυρές και σχηματίζουν πλέγματα για να δημιουργήσουν ινώδη ιστό.

Η ελαστίνη είναι ένας τύπος ίνας ο οποίος είναι σε θέση να τεντώνει και να επανέρχεται πάλι στην αρχική του μορφή. Μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σε περιοχές όπως είναι το δέρμα, το αφτί και ορισμένοι σύνδεσμοι.

Το κλειδί για να λειτουργήσει το σύστημα της περιτονίας είναι το μεσοκυττάριο υγρό. Αυτό το τζελ παρέχει λίπανση στις ίνες κολλαγόνου καθώς επίσης απορροφά τους κραδασμούς. Περιέχει γλυκοαμινογλυκάνες και περιλαμβάνουν μια ουσία (την οποία πιθανώς να έχετε ακούσει σίγουρα σε κάποια διαφήμιση περιποίησης επιδερμίδας) και είναι το υαλουρονικό οξύ.

Τα τρία αυτά συστατικά σχηματίζουν ένα δίκτυο το οποίο είναι ισχυρό και ευέλικτο.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η περιτονία είναι ένα αδρανές υλικό. Με την πάροδο των χρόνων έχει αποδειχθεί πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επίστρωση μυών.

Η περιτονία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα

Όταν η περιτονία είναι υγιείς και ενυδατωμένη, είναι μαλακή και εύκαμπτη. Είναι σε θέση να κινείται χωρίς περιορισμούς και έχει την ικανότητα να τεντώνεται. Επίσης η υγιείς περιτονία βοηθάει στην διατήρηση της σωστής στάσης σώματος καθώς μέσα στο σώμα είναι υπεύθυνη για την ισορροπία, εξασφαλίζοντας ότι όλα βρίσκονται στη θέση τους.

Ωστόσο, η περιτονία μπορεί να αλλάξει αν το σώμα υποστεί κάποιο τραύμα. Αυτό το τραύμα μπορεί να είναι είτε σωματικό είτε κάποια χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή. Μπορεί επίσης να αλλάξει λόγω της έλλειψης άσκησης.

Η σύσταση της περιτονίας είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος.

Όταν  αυτή η ουσία πυκνώνει, η τριβή μεταξύ των μυών αυξάνεται και οι μύες δεν μπορούν να γλιστρούν εύκολα. Η περιοχή γίνεται πηγή εσωτερικής έντασης, και οι μύες αναγκάζονται να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι τριβές. Το σώμα αισθάνεται άκαμπτο και παρατηρείται πρόβλημα στην κίνηση.

Όλα είναι συνδεδεμένα

Όλη αυτή η περιτονία σχηματίζει ένα ύφασμα μέσα στο σώμα, σαν ένα γιγαντιαίο ινώδες κουστούμι συνυφασμένο με τους μύες και τα όργανα. Φανταστείτε πως η περιτονία σας είναι ένα πραγματικό κουστούμι ή ένα πουκάμισο και προσπαθήστε να σηκώσετε το χέρι σας. θα διαπιστώσετε ότι ολόκληρο το πουκάμισο κινείται. Το μανίκι κινείται προς τα πάνω στον βραχίονα και όταν κατεβάζετε το χέρι, το πουκάμισο θα επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην αρχική του θέση. Ενώ το χέρι κινείται και άλλα μέρη του σώματος κινούνται και τεντώνουν από κοινού. Ας εξετάσουμε τι θα γινόταν αν το πουκάμισο το κλείνατε καλά μέσα στο παντελόνι. Είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορούσατε να σηκώσετε τα χέρια σας.

Η περιτονία κινείται και αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Όταν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, κινείται και ολόκληρο το σώμα. Όταν περιορίζεται κάπου, η κρούση μπορεί να εμφανιστεί σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος.

Έτσι αν ενσωματώσετε το παράδειγμα με το πουκάμισο στην πραγματική ζωή, θα καταλάβετε ότι όταν δεν μπορείτε να κουνήσετε το χέρι και ο πόνος εκδηλώνεται στον ώμο σας δεν είναι απαραίτητο πως «φταίει» ο ώμος. Ο πόνος μπορεί να οφείλετε για παράδειγμα στο ισχίο . Έτσι καλό θα ήταν ψάχνετε τρόπο για να αντιμετωπίσετε την αιτία του προβλήματος η οποία πολλές φορές μπορεί να οφείλεται σε κάτι που δεν μπορεί να πάει το μυαλό σας, καθώς στο σώμα μας όλα συνδέονται.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks