431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ο ρόλος του νερού στον οργανισμό

Ο ρόλος του νερού στον οργανισμό

Η σημασία της ενυδάτωσης

Έχει αποδειχθεί ότι το 75% των ανθρώπων είναι χρόνια αφυδατωμένο καθώς ο μηχανισμός δίψας είναι τόσο αδύναμος που συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να μπερδεύουν την δίψα με την πείνα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν νερό όταν έχουν μπροστά τους φαγητό. Αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος και δεν έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ενυδάτωσης που είναι ο στόχος. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος είναι 8 μπουκαλάκια ημερησίως. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η πρόσληψη του νερού, βρίσκονται παρακάτω.

-Η έλλειψη νερού αποτελεί τον πρώτο παράγοντα ενεργοποίησης της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Βοηθάει στην πρόληψη ορισμένων από τις ασθένειες που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες.
-Βελτιώνει την απόδοσή σας στις αθλητικές δραστηριότητες  αλλά και τη γενικότερα.

 

Νερό και κόπωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η κόπωση που νιώθουν προέρχεται από το άγχος της δουλείας ή από προβλήματα που έχουν στο σπίτι παραβλέποντας το γεγονός ότι μπορεί να κάνουν κάτι λάθος στις διατροφικές τους συνήθειες. Μια αιτία κόπωσης θα μπορούσε να είναι η χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες. Μια άλλη αιτία όμως θα μπορούσε να ήταν το γεγονός πως οι άνθρωποι παραβλέπουν ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, το νερό. Έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος (υπόταση), προκαλώντας έτσι εξαιρετική κόπωση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και λιποθυμία. Η συνιστώμενη πρόσληψη νερού πριν από την άσκηση είναι 1-2 ποτήρια νερό και κατά τη διάρκεια της άσκησης περίπου μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της προπόνηση πρέπει να πιείτε ένα πλήρες μπουκάλι έτσι ώστε να αναπληρώσετε τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν το σώμα σας κινείτε χάνει υγρά μέσω της εφίδρωσης και είναι απαραίτητο αυτά τα υγρά να αποκατασταθούν. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας δείχνει πως χρειάζεται νερό, είναι μέσω της δίψας. Κάτι εξίσου σημαντικό το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως όταν εμφανίζεται το αίσθημα της δίψας στον οργανισμό σας είστε ήδη αφυδατωμένοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν νιώθετε δίψα.

Νερό και κλίμα

Το σώμα ιδρώνει μέσα από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα, σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Στον άνθρωπο η εφίδρωση είναι το μέσο της θερμορύθμισης (διατηρώντας τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες). Όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, το σώμα ιδρώνει περισσότερο λόγω της «λανθάνουσας θερμότητας». Το σώμα ιδρώνει για να διατηρήσει μια ασφαλή και φυσιολογική θερμοκρασία σε δύσκολες συνθήκες. Όταν εκπαιδεύουμε τον οργανισμό μας σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, η εφίδρωση μειώνεται επειδή το σώμα μας είναι σε μια πιο ψυχρή θερμοκρασία, σε αντίθεση με μια υψηλή θερμοκρασία όπου παράγεται περισσότερος ιδρώτας προκειμένου να κρατήσει το σώμα φυσιολογικό. Όταν πραγματοποιούνται προπονήσεις σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, υπάρχει ο κίνδυνος «υπερθερμίας» (θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Αυτό συμβαίνει όταν οι μηχανισμοί ρύθμισης της θερμότητας του σώματος  “ταράζονται” από το υπερβολικά θερμαινόμενο περιβάλλον και δεν μπορούν να επαναφέρουν το σώμα σε φυσιολογικές συνθήκες. Στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση (προπόνηση σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία) ο οργανισμός κινδυνεύει από την αντίθετη διαταραχή που είναι η «υποθερμία». Όταν το περιβάλλον είναι κρύο, εξακολουθούμε να ιδρώνουμε αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Στο κρύο, αναπτύσσουμε «κρύο ιδρώτα» επειδή υποτίθεται πως ο ιδρώτας θα κρατήσει το σώμα δροσερό. Σε συνδυασμό όμως με τον κρύο καιρό οδηγεί σε υποθερμία. Αυτοί είναι σοβαροί λόγοι για τους οποίους ένας αθλητής ή οποιοσδήποτε θα πρέπει να παραμένει καλά ενυδατωμένος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες το σώμα είναι λιγότερο ικανό να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να πίνουμε ακόμα περισσότερο νερό.

Νερό και απόδοση

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το νερό είναι ζωτικό μέρος της ζωής σας και ότι οποιαδήποτε ελαφριά μείωση του νερού μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας απόδοση. Εκτός από τον αθλητισμό, η έλλειψη νερού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη νοημοσύνη σας. Έχει αναφερθεί πως η μείωση κατά 2% του συνολικού ποσοστού είναι ικανή να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη μνήμη, δυσκολία σε βασικά μαθηματικά προβλήματα και μειωμένη εστίαση σε οθόνη υπολογιστή.

Ένα άλλο άσχημο φαινόμενο είναι η καρδιαγγειακή και μυϊκή κόπωση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης αποδίδεται σε ανεπαρκή πρόσληψη νερού. Στη μυϊκή και καρδιαγγειακή άσκηση, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι κρίσιμη. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι ασυνήθιστα υψηλή, τότε θέτετε τον οργανισμό σας σε σοβαρό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορείτε ακόμη και να λιποθυμήσετε λόγω της έλλειψης ροής αίματος στον εγκέφαλο. Μια καλή συμβουλή είναι να μείνετε μακριά από το αλκοόλ και την καφεΐνη καθώς αφυδατώνουν τον οργανισμό.

 Συνοπτικά:

-Το σώμα σας είναι κατά 70% νερό
-Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε σωματική διαδικασία
-Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα
-Είναι φυσικό λιπαντικό για τις αρθρώσεις
-Βοηθάει στον μεταβολισμό

ΠΗΓΗ 

Enable Notifications OK No thanks