431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οι επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών (Energy Drinks)

Οι επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών (Energy Drinks)

, ,

Μπορεί να είναι δύσκολο να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς μια δόση καφεΐνης, ειδικά αν βρίσκεστε στη δουλειά. Είναι απόλυτα κατανοητή η επιθυμία για ενεργειακά ροφήματα, θεωρείτε όμως πως είναι έξυπνη επιλογή;

Η παραγωγή των ενεργειακών ποτών ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του ’90 και τώρα μπορείτε να τα συναντήσετε σε εκατοντάδες διαφορετικές γεύσεις και πολλά διαφορετικά εμπορικά σήματα για να διαλέξετε όποιο επιθυμείτε.. Τα ποτά αυτά είναι τόσο δημοφιλή που σύμφωνα με το CNN, η παγκόσμια αγορά ενεργειακών ποτών αναμένεται να ανέλθει μέχρι το 2021 σε 61 δισεκατομμύρια.

Μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου έχουν δανείσει τα ονόματά τους σε ενεργειακά ροφήματα ( για παράδειγμα ο οδηγός της Formula 1 Lewis Hamilton και Monster Energy). Ως επί το πλείστων, αυτά τα ποτά έχουν πολύ ωραία γεύση. Ωστόσο δεν είναι γεμάτα μόνο με καφεΐνη αλλά και ζάχαρη και άλλα ψευδή γλυκαντικά  καθώς επίσης κάποιοι γιατροί σημειώνουν πως περιλαμβάνουν και διεγερτικά τα οποία και ποικίλουν. Αυτά μπορεί να είναι είτε guarana, το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κόπωσης και την αύξηση της εγρήγορσης είτε ginseng, το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση του στρες αν και πολλοί ισχυρίζονται πως δεν έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα συστατικά όσο θα έπρεπε.

Είναι γνωστό ότι οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δεν είναι θερμοί υποστηρικτές των ενεργειακών ποτών και σύμφωνα με το CNN, Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι τα ποτά αυτά «ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και ο λόγος για αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανησυχία ότι τα συστατικά βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ότι σε τρόφιμα ή φυτά. Θα πρέπει επίσης να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το πως αντιδρούν αυτά τα συστατικά σε συνδυασμό με την καφεΐνη.

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία σας αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ημερησίως ή αν τα συνδυάσετε με άλλα ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη ξεπερνώντας έτσι τη συνιστώμενη δόση καφεΐνης που μπορεί να λάβει ο οργανισμός ημερησίως. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τους στα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στις εγκύους και στα άτομα που παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικά συμπτώματα είναι : πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι και διάρροια, οδοντικά προβλήματα, ζάλη και έλλειψη ύπνου. Κάποιες δημοσιεύσεις έχουν αναφέρει πως μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ορμονών του στρες, ακόμη και σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης οι οποίες προκάλεσαν επιπτώσεις στο συκώτι καθώς επίσης σε μια άλλη περίπτωση ένας άνθρωπος εμφάνισε συσσωρευμένη νιασίνη στο ήπαρ γεγονός που του προκάλεσε ηπατίτιδα.

Ένα άλλο δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση της ζάχαρης ενώ τα συμπτώματα απόσυρσης (πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα) μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από 12-24 ώρες. Έτσι, καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε πόση ποσότητα καφεΐνης καταναλώνουμε ημερησίως, ειδικά αν τη λαμβάνουμε από ενεργειακά ποτά ή σε συνδυασμό με αυτά!

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks