431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Κάπνισμα και φυσική δραστηριότητα

Κάπνισμα και φυσική δραστηριότητα

Στους καπνιστές παρέχεται λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος, στην καρδιά και στους πνεύμονες. Αυτή η μείωση του οξυγόνου θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της φυσικής αντοχής.

Το κάπνισμα προκαλεί άμεσες και μακροχρόνιες επιδράσεις στη σωματική άσκηση. Ο αυξημένος κίνδυνος των καπνιστών για καρκίνο, καρδιακές και αναπνευστικές ασθένειες είναι γνωστοί. Ωστόσο όσον αφορά την άσκηση οι καπνιστές έχουν επίσης :

-Λιγότερη αντοχή
-Κακή φυσική απόδοση
-Αυξημένα ποσοστά τραυματισμού

 

Τι κάνει τους καπνιστές να είναι λιγότερο κατάλληλοι από τους μη καπνιστές

Για να πετύχετε κορυφαία απόδοση, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες χρειάζονται αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Όταν εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου, το μονοξείδιο του άνθρακα (το οποίο είναι μόνο μία από τις χημικές ουσίες των 4.000 που βρίσκονται στον καπνό – 50 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο) δεσμεύεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το οξυγόνο μετατοπίζεται, αποτρέποντας την παράδοση στους μύες και σε άλλους ιστούς του σώματος. Αυτό προκαλεί αύξηση του γαλακτικού οξέος (η ουσία που προκαλεί καύση των μυών, κόπωση, βαρύτερη αναπνοή και αυξημένη ευαισθησία μετά την άσκηση)

Αυτή η μείωση του οξυγόνου θα μειώσει τη φυσική σας αντοχή καθιστώντας πιο δύσκολη την άσκηση. Δυσκολεύει την καθημερινότητα σε πράγματα όπως είναι ακόμη και το απλό, το περπάτημα. Η μείωση της οξυγόνωσης προκαλεί επίσης υψηλότερο καρδιακό ρυθμό σε έναν καπνιστή, καθώς η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει σκληρότερα για να παραδώσει αρκετό οξυγόνο στο σώμα.

 

Άλλες επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στη φυσική κατάσταση

Μερικές μελέτες που έγιναν σχετικά με την αντοχή έδειξε ότι οι καπνιστές φτάνουν στην εξάντληση πολύ πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές. Επίσης οι καπνιστές :

-Αποκτούν λιγότερα οφέλη από τη σωματική άσκηση
-Έχουν λιγότερη μυϊκή δύναμη και ευελιξία
-Τους προκαλούνται διαταραχές ύπνου
-Είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμό
-Η περίοδος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τους μη καπνιστές καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος να μη θεραπευτεί και καθόλου

 

Πολλοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή μόνο στους πνεύμονες. Ωστόσο το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τα οστά και τις αρθρώσεις σας, θέτοντας σας σε κίνδυνο για την ανάπτυξη των ακόλουθων:

-Οστεοπόρωση
-Ρευματοειδή αρθρίτιδα
-Πόνο στη μέση
-Θυλακίτιδα
-Τενοντίτιδα
-Διάστρεμμα
-Κάταγμα
-Υψηλός κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

 

Το κάπνισμα βοηθά στη διατήρηση του βάρους;

Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν ή αρνούνται να σταματήσουν το κάπνισμα καθώς το έχουν ως μέτρο ελέγχου του βάρους τους. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα παρεμβαίνει αρνητικά στο μεταβολισμό και οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι άντρες που καπνίζουν καταναλώνουν 350-575 περισσότερες θερμίδες ημερησίως. Οι μελέτες δείχνουν ότι το σωματικό λίπος των καπνιστών τείνει να κατανέμεται σε ένα πρότυπο που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος είναι η καλή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση.

 

Το κάπνισμα επηρεάζει τη σωματική απόδοση των εφήβων;

Τα παιδία στην εφηβεία και την προ εφηβεία βιώνουν τις ίδιες  αρνητικές επιπτώσεις (ακόμη και μέσω του παθητικού καπνίσματος) με τους ενήλικες. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

-Χαμηλότερη φυσική αντοχή και απόδοση
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Αυξημένους αθλητικούς τραυματισμούς
-«Φτωχότερη» συνολική υγεία

 

Επίσης οι νέοι οι οποίοι καπνίζουν έχουν συμπτώματα όπως είναι ο βήχας και πιο συχνές αναπνευστικές νόσους. Επιπροσθέτως οι τραυματισμοί είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και η περίοδος αποκατάστασης πολύ μεγαλύτερη.

Ευτυχώς για τους ενήλικες και τους νέους καπνιστές, πολλές από τις συνέπειες του καπνίσματος μπορούν να περιοριστούν κατά πολύ μόλις το σταματήσουν. Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο!

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks