431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Θεραπευτική Άσκηση – Αποκατάσταση στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θεραπευτική Άσκηση – Αποκατάσταση στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θεραπευτική Άσκηση – Αποκατάσταση στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τις περισσότερες πτυχές της ζωής και των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους. Η πολυπλοκότητα της νόσου, η δυσκολία στον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπείας και το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που απορρέουν από τη νόσο απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ασθενή, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την φαρμακολογική αντιμετώπιση αλλά και την κινησιοθεραπευτική στόχευση η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αποκατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για τη βελτίωση του τρόπου κίνησης που είναι άλλωστε και το ζητούμενο για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και τους θεράποντες ιατρούς. Οι κύριες παράμετροι που εξετάζονται στη σύγχρονη βιβλιογραφία  αφορούν τη στρατηγική ενεργοποίησης των μυών, τη βελτίωση της ποιότητας και του ελέγχου της κίνησης, καθώς και τις επιδράσεις της άσκησης σε όλα τα οργανικά συστήματα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η θεραπευτική άσκηση στη πολλαπλή σκλήρυνση στοχεύει στη βελτίωση της κινητικότητας μέσω μηχανισμών κινητοποίησης που περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων μυών. Όλες οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται σε μία συνεδρία άσκησης θα πρέπει να συνιστώνται από την έναρξη της νόσου ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις διατηρώντας όλες τις λειτουργικές δυνατότητες όλων των συστημάτων του σώματος.

Κατά την περίοδο υποτροπής της νόσου, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η πλήρη ακινητοποίηση των ασθενών λόγω των συνεπειών της ακινησίας. Την περίοδο αυτή προτείνεται η εφαρμογή παθητικών ασκήσεων και ασκήσεων αναπνοής για την πρόληψη επιπλοκών του αναπνευστικού συστήματος.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φάση της νόσου, τον βαθμό της αναπηρίας και νευρολογικά ελλείμματα. Η θεραπεία κατά τη στιγμή της ύφεσης βασίζεται επομένως στο βαθμό της βλάβης και τους στόχους της θεραπείας.

Πριν από την εφαρμογή της θεραπευτικής συνεδρίας είναι απαραίτητη μια εις βάθος διαγνωστική αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης του ασθενή – ασκούμενου.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ψυχική κατάσταση, τη νευρολογική κατάσταση και την κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών του ασθενούς σε συνεργασία με ειδικούς.

Το πρόγραμμα άσκησης συχνά παρεμποδίζεται από την κόπωση που σχετίζεται με την νόσο, η οποία περιορίζει όχι μόνο τη δυνατότητα κίνησης του ασθενούς αλλά και τις ψυχικές τους λειτουργίες.

Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση στοχεύει στην ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, στην ομαλοποίηση της έντασης των μυών, στη βελτίωση του συντονισμού και την ισορροπία, αποτρέποντας την ακράτεια ούρων, αυξάνοντας ή διατηρώντας το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις, αποτρέποντας την ατροφία των μυών και εξουδετερώνοντας τις συνέπειες της ακινητοποίησης. Η συνέχεια του προγράμματος άσκησης κρίνεται αναγκαία ενώ πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που θα εξαλείψουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ασθένεια.

Επομένως, καθημερινά η θεραπευτική άσκηση περιλαμβάνει ισορροπία και ασκήσεις συντονισμού, αναπνευστικές ασκήσεις, διατατικές ασκήσεις. Ο ρυθμός και η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην προκαλεί κόπωση και υπερθέρμανση του σώματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής.

 

Επιμέλεια άρθρου: Dr. Βασιλική Γαροπούλου M.Sc.’s., Ph.D.,P.D.
Καθηγήτρια Επιστήμης Ειδ.Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού. Κάτοχος Μεταπτυχιακών, Διδακτορικού & Μεταδιδακτορικών τίτλων σπουδών Α.Π.Θ. με αντικείμενο Προγράμματα Άσκησης & Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Τομέας Νευροεπιστημών Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. με ειδίκευση Αποκατάσταση & ΣΚΠ. Επ. Συνεργάτης Α’ Παν/κής Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ. Βασική Kαθηγήτρια και Επ. Υπεύθυνη στην εκπαίδευση του MP-MULTIPLE SCLEROSIS & EXERCISE (L1&L2)®.

 

 

Βιβλιογραφία

Kubsik-Gidlewska AM1, Klimkiewicz P1, Klimkiewicz R1, Janczewska K1, Woldańska-Okońska M1. Rehabilitation in multiple sclerosis. Adv Clin Exp Med. 2017 Jul;26(4):709-715.
Kwolek A, Podgórska J, Rykała J. Own experience in the rehabilitation of multiple sclerosis patients. Przegląd Medyczny Uniwersytetu
Rzeszowskiego. 2010;2:213–220.
Opara J. Physiotherapy in multiple sclerosis. Wydawnictwo AW,
Katowice. 2012:16–70.
Motl, R.W. Physical activity and irreversible disability in multiple sclerosis. Exerc Sport Sci Rev. 2010; 38: 186–191.
Pilutti LA, Platta ME, Motl RW, et al. The safety of exercise training in multiple sclerosis: a systematic review. J Neurol Sci 2014;343:3–7.

 

Enable Notifications OK No thanks