431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Εσάς ποιο είδος ποδηλάτου σας ταιριάζει;

Εσάς ποιο είδος ποδηλάτου σας ταιριάζει;

Τι είναι οι τύποι ποδηλάτων;

Πάνε χρόνια από τότε που είχες αγοράσει ποδήλατο; Τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως. Δεν τα χωρίζουμε πλέον μόνο σε ανδρών και γυναικών, 5 ή 10 ταχυτήτων. Τη σημερινή εποχή υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας. Παρακάτω υπάρχουν διάφοροι τύποι ποδηλάτων ανάμεσα από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε : κανονικό (Cruiser), υβριδικό, αγωνιστικό, τουριστικό, για το βουνό και ποδήλατο για ενήλικες.

  1. Παραδοσιακά ποδήλατα ή cruiser

Οι τύποι και το στυλ αυτών των ποδηλάτων ποικίλουν όπως τα πολυάριθμα μοντέλα των διαθέσιμων πολυτελών οχημάτων. Είναι φτιαγμένα με τη σκέψη πως πρέπει να είναι άνετα. Είναι άνετα αλλά είναι και αρκετά ακριβά καθώς ζυγίζουν 35-50 κιλά το καθένα. Το τιμόνι είναι ψηλά για να έχετε όρθιο τον κορμό. Το πλεονέκτημα αυτής της γεωμετρίας είναι πως μειώνει την πίεση στον αυχένα και την πλάτη σας και έτσι μπορείτε να βλέπετε ευκολότερα μπροστά, το μειονέκτημα είναι πως  πηγαίνετε πιο αργά γιατί είστε λιγότερο αεροδυναμικοί στο σημείο που κάθεστε. Έτσι και αλλιώς αυτού του είδους τα ποδήλατα δεν είναι κατασκευασμένα για ταχύτητα. Αυτό τα ποδήλατα είναι ιδανικά για χαλαρή οδήγηση στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Είναι ένα πολύ σταθερό είδος ποδηλάτου και θεωρείται κατάλληλο για αρχάριους.

  1. Υβριδικά ποδήλατα

Τα υβριδικά ποδήλατα είναι μια διασταύρωση ποδηλάτου του βουνού και ποδηλάτου του δρόμου. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία 5-10 χρόνια. Τα υβριδικά είναι ίσως τα καλύτερα αφού συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ποδηλάτων βουνού και δρόμου. Είναι γρήγορα και ανθεκτικά στην άσφαλτο (αντέχουν δηλαδή αν πέσουν σε κάποια λακκούβα). Μπορείτε να τα οδηγήσετε χαλαρά στην πόλη αλλά και σε πιο μεγάλες διαδρομές και εκτός δρόμου αν προκύψει ανάγκη (όχι φυσικά σε ακραίες διαδρομές). Είναι συνήθως κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα ή κράμα αλουμινίου για να είναι ελαφριά και γρήγορα αλλά και ανθεκτικά παράλληλα. Επίσης έχουν 21-27 ταχύτητες καθιστώντας έτσι την οδήγηση πολύ πιο εύκολη σε μεγάλες αποστάσεις αλλά ακόμα και σε λόφους. Η σέλα είναι μεγαλύτερη από τις σέλες των αγωνιστικών ποδηλάτων άλλα πιο στενή από αυτή των παραδοσιακών ποδηλάτων. Ορισμένα υβριδικά ποδήλατα διαθέτουν ειδικό ρυθμιζόμενο στέλεχος τιμονιού ώστε να μπορείτε να το ρυθμίσετε στο ύψος που θέλετε και σας βολεύει. Διαθέτουν ευέλικτα ελαστικά για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών και σταθερότητα στη βροχή και το χιόνι. Ωστόσο αν επιθυμείτε μπορείτε να τοποθετήσετε λεπτότερα οδικά ελαστικά αν σκοπός σας είναι να οδηγείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα σε ομαλούς δρόμους.

  1. Αγωνιστικά ή ποδήλατα δρόμου

Αυτό το είδος ποδηλάτου είναι κατάλληλο για ανθρώπους που επιστρέφουν μετά από καιρό στην ποδηλασία. Τα ποδήλατα αυτά είναι κατασκευασμένα από πολύ λεπτές ίνες και είναι κατασκευασμένα για όσους αγαπούν την ταχύτητα. Διαθέτουν πολύ λεία ελαστικά, χαμηλό τιμόνι, στενή σέλα και πολλά γρανάζια. Δεν υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία για να είναι όσο το δυνατό ελαφρύτερο και αεροδυναμικό.

  1. Τουριστικά ποδήλατα

Είναι σχεδιασμένα για περιπέτειες μεγάλου μήκους, πολυήμερης ή εβδομαδιαίας διάρκειας. Είναι κατασκευασμένα για αξιοπιστία, αντοχή και άνεση. Είναι ελαφρύτερα από τα υβριδικά και τα ποδήλατα του βουνού. Αν θέλετε μεγάλη ταχύτητα τότε μπορείτε να ρυθμίσετε το τιμόνι να πέσει προς τα κάτω, διαφορετικά για μεγαλύτερη άνεση το σηκώνετε ψηλά ώστε να είναι όρθιος ο κορμός και να είστε πιο άνετα. Φτάνουν μέχρι και τις 21 ταχύτητες. Αν και αυτό το ποδήλατο είναι κατασκευασμένο για μεγάλες αποστάσεις, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και μέσα στην πόλη ως μέσο μετακίνησης.

  1. Ποδήλατα βουνού

Αυτά τα ποδήλατα είναι κατάλληλα για βροχή, χιόνι, για να περνάτε πάνω από τις ρίζες των δέντρων και ακόμη και από τα πιο δύσβατα μονοπάτια. Είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά για διατηρούν το βάρος χαμηλά έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια που το οδηγείτε. Τα ποδήλατα του βουνού έχουν ανάρτηση στο μπροστινό μέρος, γεγονός που αυξάνει την πρόσφυση και την άνεση. Έχουν συνήθως 21-27 ταχύτητες αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση για μινιμαλιστικά μονοθέσια ποδήλατα βουνού. Ο σχεδιασμός του φρένου έχει μετατοπιστεί από τα φρένα της ζάντας στα δισκόφρενα λόγω της ανώτερης στάσης και της ικανότητας να παραμένει στεγνή και καθαρή, πράγμα που σημαίνει καλύτερη απόδοση στη βροχή και στη βρωμιά. Οι ρόδες έχουν διαφορετική διάμετρο, αναλόγως το έδαφος το οποίο θέλετε να διασχίσετε. Τα ελαστικά είναι ελαφριά και αυξάνουν την πρόσφυση.

  1. Ποδήλατα για ενήλικες

Η ποδηλασία είναι μια εκπληκτική δραστηριότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό αλλά και την ευελιξία και τη δύναμη στα πόδια. Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μήπως χάσουν την ισορροπία τους έτσι για αυτή την κατηγορία ανθρώπων κατασκευάστηκα τα τρίκυκλα. Είναι αρκετά κομψά και πολύ ανθεκτικά αφού μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 300 κιλά. Έχουν καλάθια για να μπορείτε να μεταφέρετε πράγματα. Έτσι αν κάποιος θέλει πραγματικά να αποκτήσει ένα ποδήλατο μπορεί πολύ εύκολα και δεν τον εμποδίζει κανείς και τίποτα.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks