431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 3 βασικοί λόγοι που καθιστούν το διατροφολόγο απαραίτητο για τους αθλητές

3 βασικοί λόγοι που καθιστούν το διατροφολόγο απαραίτητο για τους αθλητές

Ο αθλητικός διατροφολόγος είναι απαραίτητος για τους αθλητές. Οι ειδικοί της αθλητικής διατροφής δημιουργούν εξειδικευμένα προγράμματα, που εξυπηρετούν τις διατροφικές ανάγκες και τους στόχους του κάθε ασκούμενου. Ο ρόλος και η σημασία που έχει ο αθλητικός διατροφολόγος, θα γίνουν αντιληπτά μόνο αν γίνει αντιληπτός και ο ρόλος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Μια σωστή διατροφή, για έναν αθλητή, εκτός από την υγεία επηρεάζει και τις επιδόσεις του.

-Ενέργεια. Για μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προπόνηση, ο οργανισμός των αθλητών χρειάζεται περισσότερα καύσιμα από τον μέσο οργανισμό. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας και, άρα, οι τροφές που τους παρέχουν είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Οι ανάγκες, όμως, του κάθε αθλητή σε ενέργεια, ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Αυτό καθιστά αναγκαία τη συμβολή ενός επαγγελματία στην αθλητική διατροφή ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο και εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο.

-Βάρος. Το υγιές βάρος για κάθε αθλητή είναι σημαντικό. Υπάρχουν διάφορες κλασικές δίαιτες και διατροφές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς μόνος του. Ωστόσο, μια κλασική τακτική αυστηρής μείωσης πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τους αθλητές, αφού 0ι ανάγκες και οι στόχοι τους είναι ποιοτικά αναβαθμισμένοι. Μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις αλλά και την υγεία σας. Ένας ειδικός θα σας καθοδηγήσει ώστε να αποφύγετε τα αρνητικά αποτελέσματα.

-Αποθεραπεία.  Από μόνη της η αποθεραπεία, είναι από τα πιο σημαντικά στάδια της προπόνησης. Τα εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποθεραπεία των αθλητών. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός σας μετά την άσκηση. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επούλωση και την ενδυνάμωση των μυών. Οι υδατάνθρακες είναι ιδανικοί για να ξαναγεμίσετε τις ενεργειακές σας αποθήκες. Τα λίπη βοηθάνε στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Η σωστή αποθεραπεία μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Μην την αφήνετε στην τύχη.

Ο αθλητικός διατροφολόγος δε θα αξιολογεί και θα σχεδιάζει μόνο το διατροφικό σας πρόγραμμα αλλά και ό,τι μπορεί να το επηρεάζει. Οι καθημερινές συνήθειες, η ενυδάτωση, ο ύπνος, τα συμπληρώματα παίζουν το ρόλο τους. Θα κάνει την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής. Για το σώμα, τις επιδόσεις αλλά και την πνευματική σας υγεία. Στον αθλητισμό ακόμη και η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η διατροφή είναι πολλά περισσότερα από μια λεπτομέρεια.

Ήρθε η ώρα να κάνετε και εσείς τη διαφορά!

Βιβλιογραφία

1. Michael V. Hull, Jonathan Neddo, Andrew R. Jagim, Jonathan M. Oliver, Mike Greenwood, Margaret T. Jones, Availability of a sports dietitian may lead to improved performance and recovery of NCAA division I baseball athletes. J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 29. Published online 2017 Aug 10. doi: 10.1186/s12970-017-0187-6

2. Michael V. Hull, Andrew R. Jagim, Jonathan M. Oliver, Mike Greenwood, Deanna R. Busteed, Margaret T. Jones, Gender differences and access to a sports dietitian influence dietary habits of collegiate athletes. J Int Soc Sports Nutr. 2016; 13: 38. Published online 2016 Oct 18. doi: 10.1186/s12970-016-0149-4

Enable Notifications OK No thanks