431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Μυϊκή τόνωση. Τι είναι και πώς να την πετύχετε καταρρίπτοντας τους μύθους.

Μυϊκή τόνωση. Τι είναι και πώς να την πετύχετε καταρρίπτοντας τους μύθους.

Σημαντικοί προπονητικοί στόχοι για έναν μέσο ασκούμενο είναι η μείωση του σωματικού λίπους και η αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό είναι και η μυϊκή τόνωση. Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι η καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και η εμφάνιση. Αν θέλετε, λοιπόν, να το τονώσετε τους μύες σας, τότε η προπόνηση ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι παρανοήσεις ή οι μύθοι σχετικά με τη μυϊκή τόνωση. Όσο πιο σύντομα τους καταρρίψετε τόσο πιο αποτελεσματική και ασφαλής θα είναι και η προπόνησή σας.

– Spot Training.

Ευτυχώς, αυτή η λανθασμένη προσέγγιση φθήνει με τα χρόνια. Η λογική είναι ότι γυμνάζετε μόνο ή πιο έντονα το σημείο από το οποίο θέλετε να χάσετε λίπος. Αν και όντως μπορείτε να στοχεύσετε συγκεκριμένα μια μυϊκή ομάδα για να την ενισχύσετε, δεν μπορείτε να χάσετε βάρος μόνο σε μια περιοχή εξασκώντας αποκλειστικά αυτήν την περιοχή. Η γενετική και το φύλο συχνά καθορίζουν πού στο σώμα σας θα χάσετε βάρος πρώτα καθώς ξεκινάτε την προσπάθεια.

– Η προπόνηση πάνω απ’ όλα.

Μπορεί να πιστεύετε ότι η γυμναστική θα είναι το κλειδί για να δείτε τη σύσταση του σώματός σας να αλλάζει. Βέβαια, η διατροφή είναι εξίσου σημαντική και υπάρχουν και ευρύτεροι παράγοντες (ύπνος κ.λ.π.)! Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής θα σας βοηθήσει πολύ να δείτε τα τονωτικά αποτελέσματα για τα οποία παλεύετε τόσο επιμελώς στο γυμναστήριο.

– Μείνετε μακρυά από τα βάρη.

Ειδικά για την εκγύμναση του γυναικείου σώματος -και όχι μόνο-, κυκλοφορεί ο μύθος ότι τα πολλά βάρη θα κάνουν μια γυναίκα ογκώδη. Καταρχάς, μια γυναίκα μπορεί να είναι όσο ογκώδης επιθυμεί. Κατά δεύτερον, η ανάπτυξη του μυϊκού τόνου γενικά, απαιτεί να σηκώνετε μεγαλύτερα βάρη, ώστε να έχουν οι μύες σας κάτι στο οποίο να προσαρμοστούν.

– Αμέτρητες επαναλήψεις.

Αυτή η παρανόηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Μπορείτε να δείτε διαφορά στον μυϊκό τόνο στο εύρος 12-20 επαναλήψεων όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα προπόνησης ενδυνάμωσης. Ωστόσο, μόλις προσαρμοστείτε, θα πρέπει να αυξήσετε τα βάρη και να μειώσετε τις επαναλήψεις για να συνεχίσετε να βλέπετε τον τόνο που αναζητάτε.

Τα Squats σε διάφορες παραλλαγές, η σανίδα (Plank walk up), οι προβολές με αναπηδήσεις, οι άρσεις θανάτου με μπάρα, η σκυφτή κωπηλατική με μπάρα είναι μερικές μόνο από τις ιδανικές ασκήσεις για να τονώσετε τους μύες σας.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η μυϊκή τόνωση, αντί να επιλέγετε ασκήσεις που εστιάζουν μόνο σε ένα μέρος του σώματος, μπορείτε να εκτελείτε σύνθετες κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις στοχεύουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα και αυξάνουν την καύση θερμίδων της κίνησης.

 Για να τονώσετε τη φυσική σας κατάσταση, την εμφάνιση και τη διάθεσή σας, τονώστε τους μύες σας!

Βιβλιογραφία

1. Vingren, J. L., Kraemer, W. J., Ratamess, N. A., Anderson, J. M., Volek, J. S., & Maresh, C. M. (2010). Testosterone physiology in resistance exercise and training: the up-stream regulatory elements. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 40(12), 1037–1053. https://doi.org/10.2165/11536910-000000000-00000

Enable Notifications OK No thanks