Το αβοκάντο είναι από τα αγαπημένα προϊόντα των παραγωγών καθώς πλέον καταναλώνεται από το ευρύ κοινό και το συναντάμε από σαλάτες και φυσικούς χυμούς φρούτων μέχρι και στη γέμιση των κέικ. Τι να είναι άραγε αυτή η υπερτοφή;
Θρεπτικό 100%
Το αβοκάντο προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα συμπεριλαμβανομένου του καλίου (που βοηθάει στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης), της λουτεΪνης ( που βοηθά στην όραση) και του φυλλικού οξέος ( που είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β οι οποίες σας βοηθούν να καταπολεμήσετε ασθένειες και λοιμώξεις. Επίσης σας δίνουν βιταμίνες C και Ε και φυσικά φυτικά χημικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.__
Το αβοκάντο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και περιέχει ίνες οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε κάθε μέρα όλο και καλύτερα. Σε μια μελέτη που έγινε, οι άνθρωποι οι οποίοι πρόσθεσαν μισό ακόμη αβοκάντο στη διατροφή τους για τις επόμενες τρεις ώρες δεν πείνασαν.
Λίπος και θερμίδες
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο το λίπος είναι μονοακόρεστο. Τι σημαίνει αυτό; Είναι το «καλό» λίπος το οποίο βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Φυσικά και όπως όλα, έτσι και η κατανάλωση του αβοκάντο θέλει μέτρο.
Οι θερμίδες που περιλαμβάνονται σε ένα αβοκάντο είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζεστε. Η συνιστώμενη μερίδα είναι το 1/3 ενός μεσαίου μεγέθους αβοκάντο.
Πως θα προετοιμάσετε το αβοκάντο
Πρέπει να το διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου έχοντας κατά νου ότι για να ωριμάσει χρειάζεται 4-5 ημέρες. Για να πετύχετε τη διαδικασία ωρίμανσης, μπορείτε να βάλετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Είναι έτοιμα για κατανάλωση όταν η εξωτερική φλούδα γίνει μαύρη. Επίσης αν το πιέσετε θα καταλάβετε πως έχει μαλακώσει.
Πριν να το κόψετε θα ήταν καλό να το πλύνετε αρκετά καλά εξωτερικά έτσι ώστε να μη μεταφερθούν τα μικρόβια από το μαχαίρι από έξω μέσα.
Ο πιο γνωστός τρόπος-συνταγή για να καταναλώσετε αβοκάντο είναι το γουακαμόλε (μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο), υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως είναι να το προσθέσετε στα μακαρόνια, να αντικαταστήσετε το βούτυρο και το λάδι στις αγαπημένες σας συνταγές με αυτό ή ακόμη να το βάζετε μέσα στα σάντουιτς που φτιάχνετε για πρωινό.
Όταν παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο πιάτα τα οποία έχουν αβοκάντο δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ακριβή ποσότητα που περιλαμβάνουν και σίγουρα μαγειρεύονται μαζί με άλλα προϊόντα όπως πατάτες ή αυγά και αυτά πολλές φορές μπορεί να είναι και τηγανιτά που σημαίνει πως είναι πλούσια σε θερμίδες .
ΠΗΓΗ