Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ο «γλυκός κίνδυνος» ζάχαρη!

Ο «γλυκός κίνδυνος» ζάχαρη!

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ας δούμε πως μπορείτε να περιορίσετε αυτή τη γλυκιά συνήθεια.Η ζάχαρη έχει μια γλυκόπικρη φήμη όταν πρόκειται για την υγεία. Υπάρχει φυσικά σε όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν στο πρόγραμμα διατροφής σας καταναλώνετε ποσότητες ολόκληρων τροφίμων που περιέχουν φυσική ζάχαρη δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι φυτικές τροφές έχουν επίσης υψηλές ποσότητες ινών, βασικών μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών . Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Δεδομένου ότι το σώμα σας χωνεύει αυτές τις τροφές αργά, η ζάχαρη προσφέρει μια σταθερή παροχή ενέργειας στα κύτταρά σας. Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου και οι καρδιακές παθήσεις.

 

Καταναλώνοντας ζάχαρη

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν οι παραγωγοί τροφίμων προσθέτουν επιπλέον ποσότητες ζάχαρης στα προϊόντα προκειμένου είτε να αυξήσουν τη γεύση είτε την διάρκεια ζωής τους.

Στη αμερικανική διατροφή, οι κορυφαίες πηγές είναι τα αναψυκτικά, τα ποτά φρούτων, τα αρωματισμένα γιαούρτια, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα κέικ, οι καραμέλες και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρόλα αυτά η προσθήκη ζάχαρης δε λείπει ακόμη και από προϊόντα όπως σούπες, ψωμί, κρέας, κέτσαπ.

Πιο είναι το αποτέλεσμα; Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου οι ενήλικες άνδρες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 24 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως. Αυτό είναι ίσο με 384 θερμίδες.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζάχαρης στην παχυσαρκία και τον διαβήτη είναι γνωστές. Ένας τομέας που μπορεί να εκπλήξει πολλούς άνδρες είναι πως η αυξημένη θέληση για πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς τους.

 

Η επίδρασή της στην καρδιά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 διαπιστώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και μεγαλύτερου κινδύνου θανάτου  από καρδιακές παθήσεις. Κατά τη διάρκεια δεκαπενταετούς μελέτης, οι άνθρωποι που κατανάλωναν 17-21% των θερμίδων τους από προσθήκη ζάχαρης είχαν 38% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν το 8%.

Βασικά, όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη  πρόσθετης ζάχαρης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία της καρδίας δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά φαίνεται πως έχει πολλές έμμεσες συνδέσεις. Για παράδειγμα, οι μεγάλες ποσότητες υπερφορτώνουν το ήπαρ. Το συκώτι σας μεταβολίζει τη ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ και μετατρέπει τους υδατικούς υδατάνθρακες σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση του λίπους που μπορεί να μετατραπεί σε λιπώδη ηπατική νόσο, που συμβάλει στο διαβήτη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χρόνια φλεγμονή.

Η υπερβολική κατανάλωση ειδικά στα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους κάνοντας το σώμα σας να σβήσει το σύστημα ελέγχου της όρεξης, επειδή οι υγρές θερμίδες δεν είναι τόσο ικανοποιητικές όσο οι θερμίδες από στερεά τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να παίρνουν τις περισσότερες θερμίδες στην διατροφή τους όταν καταναλώνουν ποτά τα οποία περιέχουν ζάχαρη.

 

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα;

Αν τα 24 κουταλάκια του γλυκού είναι μεγάλη ποσότητα, τότε πόσο είναι το σωστό; Δεδομένου ότι η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για τον οργανισμό, είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ένας άνθρωπος καθημερινά. Το Ινστιτούτο Ιατρικής το οποίο τα  καθορίζει δεν έχει εκδώσει επίσημο αριθμό για την πρόσληψη ζάχαρης.

Ένας καλός τρόπος για να γνωρίζετε πόση ποσότητα ζάχαρης λαμβάνετε είναι να διαβάζετε τις ετικέτες πίσω από τα προϊόντα που επιλέγετε.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks