Όσοι είστε επαγγελματίες γυμναστές και εργάζεστε με ηλικιωμένους μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε και πελάτες που πάσχουν από άνοια. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους και αποτελεί τη συνηθέστερη νευροεκφυλιστική ασθένεια στην οποία η επιδείνωση του νευρικού συστήματος είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, περίπου 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με άνοια και το 96% των ατόμων που έχουν προσβληθεί είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα γνωστικά συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η εξασθένηση της μνήμης και της σκέψης του λόγου, η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός, συνήθως αναπτύσσονται αργά και σταδιακά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται δεκαετίες νωρίτερα από ότι αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αλλαγές στη δομή καθώς και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην άσκηση και την υγεία του εγκεφάλου
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που υποστηρίζει μια σχέση μεταξύ της άσκησης και της υγείας του εγκεφάλου προέρχεται από μελέτες αερόβιας άσκησης. Μια πρόσφατη μετά-ανάλυση 19 ερευνητικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αναβάλει τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας που παρατηρείται σε άτομα που κινδυνεύουν ή έχουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μέσω μελετών σε ζώα, η αερόβια άσκηση έχει δείξει ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αναστροφή της βλάβης του ιππόκαμπου και των γνωστικών ελλειμμάτων που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη νόσο. Επίσης η άσκηση φαίνεται να διεγείρει τη νευρογένεση ή να προάγει την ανάπτυξη νευρώνων.
Δεν έχει αποδειχθεί αν η προπόνηση με αντιστάσεις βοηθάει στην προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου. Ωστόσο μερικές μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων άσκησης για ασκούμενους που έχουν την νόσο Αλτσχάιμερ.
Όταν εργάζεστε με έναν πελάτη που πάσχει από αυτή τη νόσο, εστιάστε στις αερόβιες ασκήσεις. Ξεκινήστε σιγά σιγά και προχωρήστε αργά, έχοντας κατά νου ότι αυτό που ο πελάτης μπορεί να επιτελέσει μια μέρα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που μπορεί να ολοκληρώσει κάποια άλλη μέρα. Λάβετε υπόψη ότι ο πελάτης μπορεί να έχει δυσκολίες στην ισορροπία λόγω οπτικής αντίληψης και συντονισμού, οπότε συνιστάται η προσθήκη σε δραστηριότητες νευροκινητικού ελέγχου. Να κρατάτε την περιοχή της προπόνησης σε τάξη όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχει καλό φωτισμό και ησυχία ώστε να μην ενοχλείται ο πελάτης. Οποιεσδήποτε νέες δεξιότητες όπως η κατάρτιση στην αντίσταση, απαιτούν συγκεκριμένες οδηγίες και επανάληψη. Η τήρηση των δραστηριοτήτων θα πρέπει να επικοινωνεί μόνο μία εντολή κάθε φορά.
Συμβουλές για τον Επαγγελματία Υγείας και Άσκησης
Ως επαγγελματίας υγείας και άσκησης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε λίγη επιπλέον υπομονή και κατανόηση όταν εργάζεστε με έναν ασθενή με νόσο του Αλτσχάιμερ καθώς αντιμετωπίζουν τόσο καλές όσο και κακές ημέρες. Ωστόσο η βοήθεια σε αυτά τα άτομα να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους κατά πολύ. Για παράδειγμα η βελτίωση ή η διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής καθώς και η ισορροπία μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες σας βελτιώνοντας την ικανότητα τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για αυτούς που φροντίζουν άτομα με άνοια. Το να καταφέρει να βρίσκεται σε καθιστή θέση ή να σηκώνεται από το κρεβάτι γίνεται σαφώς πιο εύκολο για κάποιον ο οποίος ακολουθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς η δύναμη βελτιώνεται, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρήσει κάποια ανεξαρτησία.
Η συνεργασία με αυτόν τον πληθυσμό θα σας προσφέρει πολλά θετικά καθώς οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας θα καταφέρουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και θα εκτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους πελάτες σας όσο και από τους αγαπημένους τους.