Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης πρέπει να φροντίσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Είναι καλό να συμμετάσχετε σε ασφαλείς δραστηριότητες. Συζητήστε μαζί του για τον τύπο της άσκησης που θέλετε να συμμετάσχετε και βεβαιωθείτε πως σας δίνει την έγκρισή του. Μερικές από τις ερωτήσεις που μπορείτε να του θέσετε είναι οι ακόλουθες:
-Είναι ασφαλές για τον οργανισμό μου να αθληθώ;
-Ποια είδη ασκήσεων είναι ασφαλές να κάνω;
-Υπάρχουν κάποια είδη τα οποία θα έπρεπε να αποφύγω;
-Μήπως κάποια από τα φάρμακα που παίρνω δεν μου επιτρέπουν να κάνω ασκήσεις αντοχής;
Ξεκινήστε σταδιακά, ειδικά αν έχετε αρκετό καιρό να κάνετε γυμναστική. Κάνοντας έντονη γυμναστική σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγηθείτε σε ανεπιθύμητους τραυματισμούς.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να ακούτε το σώμα σας. Η άσκηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας βλάπτει ή να σας κάνει να νιώθετε πραγματικά εξαντλημένοι σε ακραίο βαθμό. Μπορεί να αισθάνεστε κάποιο πόνο, μια μικρή ταλαιπωρία ή λίγο κουρασμένοι, αλλά δεν πρέπει να αισθάνεστε πραγματικά βαθύ πόνο. Εάν νιώσετε κάτι τέτοιο τότε θα είναι καλό να διακόψετε το είδος γυμναστικής που κάνετε και να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Επίσης αν εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά την άσκηση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια :
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πόνος στο στήθος
-Αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης
-Αν νιώσετε πως η καρδιά σας αγωνίζεται
-Μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
Τι πρέπει να κάνετε
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφτείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Είναι πιο εύκολο να “κολλήσετε” με μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα (ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας). Υπάρχουν πολλά είδη ασκήσεων τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Αν θέλετε μπορείτε να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα:
Βήμα 1ο
Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας κάνει να αναπνέετε λίγο εντονότερα. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αντοχής σας και θα σας δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο τησ ημέρας. Πώς θα καταλάβετε όμως αν ασκείστε αρκετά σκληρά; Εάν μπορείτε να μιλήσετε χωρίς προβλήματα κατά την εκτέλεση της άσκησης, τότε η δραστηριότητα σας πιθανόν να είναι πάρα πολύ εύκολη. Αν από την άλλη πλευρά δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου κατά την άσκηση τότε μάλλον αυτή είναι πολύ έντονη. Θα μπορούσατε να κάνετε για παράδειγμα χαλαρό τρέξιμο (τζόκινγκ), τένις, ποδήλατο ή ακόμη και περπάτημα.
Βήμα 2ο
Αυξήστε τη δύναμή σας. Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν χάνουν το 20-40% των μυών τους και ως εκ τούτου και της δύναμης τους. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι το παθαίνουν αυτό γιατί σταματούν να κάνουν δραστηριότητες που απαιτούν δύναμη τις οποίες έκαναν παλαιότερα στην καθημερινότητά τους. Επίσης οι ασκήσεις οι οποίες αυξάνουν τη δύναμη, βοηθούν και τα οστά να διατηρηθούν ισχυρά. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα μπορείτε να περπατάτε πιο βιαστικά ή σε ανηφόρα αν είναι δυνατόν. Επίσης θα μπορούσατε κάποιες φορές να χρησιμοποιήσετε και τις σκάλες του σπιτιού σας έτσι ώστε να ενεργοποιηθείτε. Όταν μαζεύετε τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας αντί για τσουγκράνα ή ηλεκτρικά εργαλεία.
Βήμα 3ο
Κάντε ασκήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ισορροπία σας. Για παράδειγμα σταθείτε στο ένα πόδι και στη συνέχεια στο άλλο, χωρίς να βοηθάτε με το να στηρίζεστε στον τοίχο.
Βήμα 4ο
Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις. Οι διατάσεις μπορεί να μην αυξάνουν την αντοχή ή την δύναμη αλλά βελτιώνουν την ευλυγισία σας. Παρόλο που είναι ανέφικτο να σταματήσετε τη διαδικασία γήρανσης, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα έτσι ώστε να διατηρήσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο υγιή καθώς μεγαλώνετε.
Εν κατακλείδι λοιπόν καλό θα ήταν να βρείτε ποιο είδος άσκησης σας ικανοποιεί και σας ευχαριστεί και να μάθετε πόσο θαυμάσιο είναι να μεγαλώνετε διατηρώντας το σώμα σας σε άριστη φυσική κατάσταση!